Daarmee wordt volgens Sea-Intelligence een hoger percentage van de totale containercapaciteit uit de vaart genomen dan welk jaar dan ook in de pre-coronajaren 2017-2019. Ook de Deense scheepvaartdeskundige Lars Jensen spreekt van ‘massale’ blank sailings en berekent dat bijvoorbeeld tussen Azië en het Middellandse Zeegebied de capaciteit in de week meteen na de Golden Week zelfs omlaag gaat met een ‘whopping’ (‘kolossale’) 60%.
Laagseizoen
Golden Week luidt voor de containerlijnvaart traditioneel het laagseizoen in. Exportgrootmacht China legt een weeklang het werk grotendeels stil en anticiperend daarop probeert het bedrijfsleven om voor die tijd het transport van goederen voor het westerse feestdagenseizoen al zoveel mogelijk te hebben afgewikkeld.
Tijdens de coronajaren werden containerrederijen dankzij stijgende kooplust van consumenten verwend met grotere containervolumes door het hele jaar heen, maar na die hoge piek volgde afgelopen tijd een diep dal, en dat terwijl er wel veel meer scheepsruimte te vullen valt doordat de rederijen tijdens de coronapiek massaal nieuwbouwschepen hebben besteld die nu geleidelijk door de scheepswerven worden opgeleverd.
De Golden Week-blank sailings beginnen zelfs al vóór de Chinese feestdagen: marktleider MSC heeft op Azië-Europa de afvaart van haar Lion-dienst geschrapt voor week 38 (18-24 september). En aangezien de sluiting van Chinese fabrieken nog een langdurig na-effect zal hebben, lopen bij bijvoorbeeld Hapag-Lloyd de ‘Golden Week-network-adjustments’ nog door tot en met zeker week 44 (30 oktober-5 november).
Schaarste
Het massaal schrappen van afvaarten is voor de containerrederijen een middel om kunstmatig schaarste te creëren en brandstof te besparen, in de hoop dat ze zodoende nog een redelijke balans kunnen vinden tussen kosten en inkomsten.
De containertarieven die containerrederijen in rekening kunnen brengen, zijn de afgelopen weken alweer in een neergaande spiraal terechtgekomen, na een kortstondige opleving in augustus. Volgens de World Container Index van de Britse consultant Drewry daalde het gemiddelde spottarief op de Shanghai-Rotterdam-route afgelopen week met 10%, van 1615 naar 1449 dollar per veertigvoets container.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?