Schepen MOL en Maersk krijgen ook Starlink satellietinternet

660 schepen

MOL en Maersk gaan hun schepen uitrusten met satellietinternet van Starlink, een bedrijf van ondernemer Elon Musk (SpaceX, Tesla, X). Vorige maand maakte Hapag-Lloyd al datzelfde plan bekend.

Foto: foto-select / Shutterstock.com

Maersk installeert Starlink op ruim 330 van de containerschepen die het in eigen beheer heeft. De investering volgt op een volgens de Deense rederij succesvolle pilot op ruim dertig schepen die ‘heel positieve feedback’ opleverde van de bemanningen.

De snelle internetverbinding (meer dan 200 Mbps) stelde bemanningsleden volgens Maersk onder meer in staat om onderweg kraakheldere videgesprekken te voeren met het thuisfront. De ‘aanzienlijke voordelen’ van snel internet aan boord zijn volgens de rederij niet alleen voor goed voor het welzijn van de bemanningen, maar hebben volgens het bedrijf ook een duidelijke ‘business impact’. Doordat applicaties die belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering naar de ‘cloud’ verplaatst kunnen worden en door de mogelijkheid om vanaf de wal meer ondersteuning en hulp bij scheepsonderhoud te bieden, kunnen kosten worden bespaard, aldus Maersk.

Starlink

De Deense rederij verwacht de operatie om Starlink op de ruim 330 schepen te installeren in het eerste kwartaal van 2024 te kunnen afronden. Hapag-Lloyd, dat het internetsysteem ‘indrukwekkend’ noemde, kondigde enkele weken geleden al aan dat zijn schepen komend jaar geleidelijk worden aangesloten. Het eerste scheepvaartbedrijf dat met Starlink in zee ging, was Seaspan, ’s werelds grootste verhuurbedrijf van containerschepen, dat in het voorjaar al een deal bekendmaakte om zijn hele vloot (meer dan 130 schepen) uit te rusten met internet.

Ook MOL heeft nu besloten om Starlink te installeren, op 233 schepen. Daarvan moeten er zo’n 140 nog voor het einde van het eerste kwartaal van 2024 zijn voorzien van het systeem. Net als Maersk heeft de Japanse rederij het snelle internetsysteem al getest op meerdere schepen: cruiseschepen, ferry’s en ro/ro-schepen. Ook MOL noemt de impact op het welzijn van de bemanning een groot voordeel en spreekt van een vervijftigvoudiging van de communicatiesnelheid.

Het verhogen van het welzijn aan boord is volgens MOL ook uit zakelijk oogpunt ‘urgent’ omdat het tekort aan zeevarenden steeds ernstiger wordt. Er zijn volgens de Japanse rederij in de sector zo’n 10% meer bemanningsleden nodig om de branche goed draaiende te houden.

Starlink maakt gebruik van duizenden door SpaceX gelanceerde satellieten. Het heeft vooral als doel om mensen in plattelandsgebieden waar geen goede internetverbindingen zijn toch snel internet te bieden, maar raakt nu dus ook steeds meer in zwang in de scheepvaart.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Schepen MOL en Maersk krijgen ook Starlink satellietinternet | NT

Schepen MOL en Maersk krijgen ook Starlink satellietinternet

660 schepen

MOL en Maersk gaan hun schepen uitrusten met satellietinternet van Starlink, een bedrijf van ondernemer Elon Musk (SpaceX, Tesla, X). Vorige maand maakte Hapag-Lloyd al datzelfde plan bekend.

Foto: foto-select / Shutterstock.com

Dit artikel verder lezen?

Word nu abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de transportsector. 

Abonneer nu