Ook CMA CGM neemt met gekrompen winst afscheid van bloeiperiode

ternauwernood zwarte cijfers

CMA CGM is in het derde kwartaal nog ternauwernood in de zwarte cijfers gebleven. Waar hetzelfde kwartaal het Franse transportconcern vorig jaar nog een superwinst opleverde van ruim 7 miljard dollar, moet het bedrijf nu genoegen nemen met 388 miljoen dollar. ‘Een terugkeer naar de pre-Covid-staat van 2019′, zo neemt CMA CGM afscheid van de bloeiperiode die het samen met zijn branchegenoten de afgelopen jaren beleefd heeft. Ook concurrenten als Maersk en ONE zagen hun kwartaalwinst in een jaar tijd verschrompelen met percentages à la 97%.

Foto: CMA CGM

Rodolphe Saadé, ceo van CMA CGM, kenschetst de resultaten wel als ‘solide’: ze tonen volgens hem aan dat zijn bedrijf de laatste tijd de juiste strategie heeft gekozen door naast de containerscheepvaart ook de logistiek in bredere zin en terminals te ontwikkelen tot hoofdactiviteiten.

Terwijl de omzet van het Franse bedrijf uit de scheepvaartactiviteiten halveerde, van 15,7 miljard naar 7,6 miljard dollar, liep de omzet van de logistieke activiteiten terug met 15%, van 4,3 miljard naar 3,7 miljard dollar. Bij de ebitda, de operationele winst, was het verschil tussen de rederij- en de logistieke activiteiten nog zichtbaarder: bij de scheepvaarttak liep die terug met 82%, bij de logistiek met 3%.

Stabiliteit

‘De stabiliteit van de logistieke sector weerspiegelt in een tijd van afnemende handel enerzijds de vertraging op de vrachtmarkten en anderzijds de versterking van het dienstenaanbod en de veerkracht van bepaalde activiteiten’, zo stelt Saadé. De contractlogistiek wist zich, met name in Europa, staande te houden, aldus de topman. Met de logistiek voor de autobranche, een markt die tijdens de pandemie juist kwakkelde, ging het volgens hem zelfs ronduit goed. Die ‘supply chains keren terug naar het oude normaal’, een wenselijk oud normaal dus in dit geval.

De overige activiteiten – de eigen vrachtterminals en de eigen luchtvaartmaatschappij CMA CGM Air Cargo – zorgden voor gemengde gevoelens. Anders dan in de scheepvaart en in de logistiek kon er bij deze poot van het bedrijf een stijging van de omzet worden genoteerd, met 5,3%. Maar een vrolijk stemmend resultaat leverde dat niet op: de ebitda van deze activiteiten ging met 58% omlaag. In de havens werd minder verdiend aan opslagactiviteiten in vergelijking met de coronaperiode, toen er veel congestie was, en in de luchtvaart verminderde de marktvraag terwijl de capaciteit juist groeide.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Ook CMA CGM neemt met gekrompen winst afscheid van bloeiperiode | NT

Ook CMA CGM neemt met gekrompen winst afscheid van bloeiperiode

ternauwernood zwarte cijfers

CMA CGM is in het derde kwartaal nog ternauwernood in de zwarte cijfers gebleven. Waar hetzelfde kwartaal het Franse transportconcern vorig jaar nog een superwinst opleverde van ruim 7 miljard dollar, moet het bedrijf nu genoegen nemen met 388 miljoen dollar. ‘Een terugkeer naar de pre-Covid-staat van 2019′, zo neemt CMA CGM afscheid van de bloeiperiode die het samen met zijn branchegenoten de afgelopen jaren beleefd heeft. Ook concurrenten als Maersk en ONE zagen hun kwartaalwinst in een jaar tijd verschrompelen met percentages à la 97%.

Foto: CMA CGM

Rodolphe Saadé, ceo van CMA CGM, kenschetst de resultaten wel als ‘solide’: ze tonen volgens hem aan dat zijn bedrijf de laatste tijd de juiste strategie heeft gekozen door naast de containerscheepvaart ook de logistiek in bredere zin en terminals te ontwikkelen tot hoofdactiviteiten.

Terwijl de omzet van het Franse bedrijf uit de scheepvaartactiviteiten halveerde, van 15,7 miljard naar 7,6 miljard dollar, liep de omzet van de logistieke activiteiten terug met 15%, van 4,3 miljard naar 3,7 miljard dollar. Bij de ebitda, de operationele winst, was het verschil tussen de rederij- en de logistieke activiteiten nog zichtbaarder: bij de scheepvaarttak liep die terug met 82%, bij de logistiek met 3%.

Stabiliteit

‘De stabiliteit van de logistieke sector weerspiegelt in een tijd van afnemende handel enerzijds de vertraging op de vrachtmarkten en anderzijds de versterking van het dienstenaanbod en de veerkracht van bepaalde activiteiten’, zo stelt Saadé. De contractlogistiek wist zich, met name in Europa, staande te houden, aldus de topman. Met de logistiek voor de autobranche, een markt die tijdens de pandemie juist kwakkelde, ging het volgens hem zelfs ronduit goed. Die ‘supply chains keren terug naar het oude normaal’, een wenselijk oud normaal dus in dit geval.

De overige activiteiten – de eigen vrachtterminals en de eigen luchtvaartmaatschappij CMA CGM Air Cargo – zorgden voor gemengde gevoelens. Anders dan in de scheepvaart en in de logistiek kon er bij deze poot van het bedrijf een stijging van de omzet worden genoteerd, met 5,3%. Maar een vrolijk stemmend resultaat leverde dat niet op: de ebitda van deze activiteiten ging met 58% omlaag. In de havens werd minder verdiend aan opslagactiviteiten in vergelijking met de coronaperiode, toen er veel congestie was, en in de luchtvaart verminderde de marktvraag terwijl de capaciteit juist groeide.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement