Houthi’s melden nieuwe aanvallen op schepen in Rode Zee

Twee schepen onder vuur

De Houthi-rebellen in Jemen melden dat ze twee schepen onder vuur hebben genomen op de Rode Zee. Een woordvoerder van de opstandelingen verklaarde op televisie dat de schepen ‘Star Nasia’ en ‘Morning Tide’ zijn aangevallen.

Foto: byvalet, Shutterstock

Op het dek van de ‘Morning Tide’ zijn volgens eigenaar Furadino Shipping ’s ochtends stukken metaal aangetroffen. Dat gebeurde nadat een ’s nachts een explosie had plaatsgevonden op enkele tientallen meters van het vaartuig. Een medewerker vergeleek die ontploffing tegenover persbureau Bloomberg met vuurwerk. De eigenaar van de ‘Star Nasia’, het Griekse Star Bulk, heeft nog niet gereageerd.

De Houthi’s, die banden hebben met Iran, voeren al maanden aanvallen uit op de internationale scheepvaart. Ze doen dat uit solidariteit met de Palestijnen in de door Israël aangevallen Gazastrook. De opstandelingen verklaarden aanvankelijk dat ze schepen bestookten die onderweg waren naar Israël, maar hebben hun aanvallen inmiddels opgeschaald.

De aanhoudende aanvallen op schepen verstoren het vrachtvervoer op een belangrijke zeeroute. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk reageerden vorige maand door aanvallen uit te voeren op doelen van de Houthi’s in Jemen. De opstandelingen controleren een aanzienlijk deel van Jemen, waaronder ook de hoofdstad Sanaa.

Houthi’s melden nieuwe aanvallen op schepen in Rode Zee | NT

Houthi’s melden nieuwe aanvallen op schepen in Rode Zee

Twee schepen onder vuur

De Houthi-rebellen in Jemen melden dat ze twee schepen onder vuur hebben genomen op de Rode Zee. Een woordvoerder van de opstandelingen verklaarde op televisie dat de schepen ‘Star Nasia’ en ‘Morning Tide’ zijn aangevallen.

Foto: byvalet, Shutterstock

Op het dek van de ‘Morning Tide’ zijn volgens eigenaar Furadino Shipping ’s ochtends stukken metaal aangetroffen. Dat gebeurde nadat een ’s nachts een explosie had plaatsgevonden op enkele tientallen meters van het vaartuig. Een medewerker vergeleek die ontploffing tegenover persbureau Bloomberg met vuurwerk. De eigenaar van de ‘Star Nasia’, het Griekse Star Bulk, heeft nog niet gereageerd.

De Houthi’s, die banden hebben met Iran, voeren al maanden aanvallen uit op de internationale scheepvaart. Ze doen dat uit solidariteit met de Palestijnen in de door Israël aangevallen Gazastrook. De opstandelingen verklaarden aanvankelijk dat ze schepen bestookten die onderweg waren naar Israël, maar hebben hun aanvallen inmiddels opgeschaald.

De aanhoudende aanvallen op schepen verstoren het vrachtvervoer op een belangrijke zeeroute. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk reageerden vorige maand door aanvallen uit te voeren op doelen van de Houthi’s in Jemen. De opstandelingen controleren een aanzienlijk deel van Jemen, waaronder ook de hoofdstad Sanaa.