Oud-defensieminister: onveiligheid op zee ‘nieuwe normaal’ voor scheepvaart

Normalisering niet in zicht

Onveilige omstandigheden zoals de internationale scheepvaart die momenteel ondervindt door Houthi-aanvallen op de Rode Zee zullen voor langere tijd ‘het nieuwe normaal’ zijn. Dat heeft de Amerikaanse oud-minister van defensie Robert Gates, die diende onder zowel George W. Bush als Barack Obama, gezegd op een scheepvaartconferentie in de VS.

De tijd van veilig varen is voorbij, aldus de oud-minister. Foto: Vallehr / Shutterstock

Dat de vrachtscheepvaart zich over de wereld kon bewegen zonder voortdurend over de schouder te hoeven kijken, is volgens Gates voorlopig verleden tijd, en een normalisering van de situatie ziet hij voorlopig niet aan de horizon. De oorlogsachtige situatie op de Rode Zee, waar de op schepen schietende Houthi-rebellen uit Jemen op hun beurt worden bestookt door het Amerikaanse en Britse leger, leidt volgens de oud-minister voor de onveiligste werkomstandigheden voor de internationale scheepvaart sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Egypte, dat door de Rode Zee-crisis nu een groot deel van zijn normale tolinkomsten van het Suezkanaal misloopt, is het grootste slachtoffer van de situatie, aldus Gates, die vindt dat de VS nog te terughoudend is met het aanpakken van Iran, dat door het westen wordt gezien als de kwade genius achter de Houthi-aanvallen op de scheepvaart.

Oud-defensieminister: onveiligheid op zee ‘nieuwe normaal’ voor scheepvaart | NT

Oud-defensieminister: onveiligheid op zee ‘nieuwe normaal’ voor scheepvaart

Normalisering niet in zicht

Onveilige omstandigheden zoals de internationale scheepvaart die momenteel ondervindt door Houthi-aanvallen op de Rode Zee zullen voor langere tijd ‘het nieuwe normaal’ zijn. Dat heeft de Amerikaanse oud-minister van defensie Robert Gates, die diende onder zowel George W. Bush als Barack Obama, gezegd op een scheepvaartconferentie in de VS.

De tijd van veilig varen is voorbij, aldus de oud-minister. Foto: Vallehr / Shutterstock

Dat de vrachtscheepvaart zich over de wereld kon bewegen zonder voortdurend over de schouder te hoeven kijken, is volgens Gates voorlopig verleden tijd, en een normalisering van de situatie ziet hij voorlopig niet aan de horizon. De oorlogsachtige situatie op de Rode Zee, waar de op schepen schietende Houthi-rebellen uit Jemen op hun beurt worden bestookt door het Amerikaanse en Britse leger, leidt volgens de oud-minister voor de onveiligste werkomstandigheden voor de internationale scheepvaart sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Egypte, dat door de Rode Zee-crisis nu een groot deel van zijn normale tolinkomsten van het Suezkanaal misloopt, is het grootste slachtoffer van de situatie, aldus Gates, die vindt dat de VS nog te terughoudend is met het aanpakken van Iran, dat door het westen wordt gezien als de kwade genius achter de Houthi-aanvallen op de scheepvaart.