Boskalis boekt recordwinst van 600 miljoen, breidt uit naar Abu Dhabi

Ook 20% meer omzet

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft 2023 afgesloten met een recordwinst van 601 miljoen euro, vergeleken met 241 miljoen een jaar eerder. Ook de omzet steeg tot recordhoogte. Het concern kondigde ook aan dat er een tweede kantoorpand komt in Abu Dhabi, als aanvulling op het hoofdkantoor in Nederland.

Kabelschip van Boskalis
Boskalis was afgelopen jaar betrokken bij de aanleg van 29 offshore windparken wereldwijd. Foto: MartinLueke / Shutterstock

‘Inmiddels zijn hier al bijna driehonderd collega’s met twintig verschillende nationaliteiten werkzaam. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren verdubbelen’, staat in een persverklaring. De Telegraaf meldde eerder na een gesprek met topman Peter Berdowski dat later dit jaar een beslissing valt over een definitieve verhuizing uit Nederland. Een woordvoerder van Boskalis kon dit niet bevestigen.

Het concern behaalde vorig jaar een omzet van 4,3 miljard euro, 20 procent meer dan in 2022. Ook dit is een record. ‘2023 was een bijzonder succesvol jaar voor Boskalis, waarin we vele records hebben verbroken’, aldus Berdowski. Volgens hem hebben alle bedrijfsonderdelen bijgedragen aan de groei.

Offshore

Boskalis was afgelopen jaar betrokken bij de aanleg van 29 offshore windparken wereldwijd, goed voor 50 procent van de offshore-omzet van het concern. ‘We voltooiden ons eerste windproject in de Verenigde Staten en waren met verschillende windprojecten druk in Taiwan en Europa’, zegt de bestuursvoorzitter.

Afgelopen augustus rondde de maritieme dienstverlener een grote klus af op het verouderde olieschip FSO Safer, die voor de kust van Jemen een natuurramp dreigde te veroorzaken. Het bedrijf pompte zo’n 1,1 miljoen vaten olie uit de voormalige tanker. ‘We zijn blij dat deze operatie op tijd was afgerond, voordat er onrust uitbrak in de regio’, aldus het bedrijf.

Berdowski wil geen concrete winstverwachting voor dit jaar geven. ‘We denken een stabiele, goede prestatie te kunnen neerzetten.’

Boskalis boekt recordwinst van 600 miljoen, breidt uit naar Abu Dhabi | NT

Boskalis boekt recordwinst van 600 miljoen, breidt uit naar Abu Dhabi

Ook 20% meer omzet

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft 2023 afgesloten met een recordwinst van 601 miljoen euro, vergeleken met 241 miljoen een jaar eerder. Ook de omzet steeg tot recordhoogte. Het concern kondigde ook aan dat er een tweede kantoorpand komt in Abu Dhabi, als aanvulling op het hoofdkantoor in Nederland.

Kabelschip van Boskalis
Boskalis was afgelopen jaar betrokken bij de aanleg van 29 offshore windparken wereldwijd. Foto: MartinLueke / Shutterstock

‘Inmiddels zijn hier al bijna driehonderd collega’s met twintig verschillende nationaliteiten werkzaam. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren verdubbelen’, staat in een persverklaring. De Telegraaf meldde eerder na een gesprek met topman Peter Berdowski dat later dit jaar een beslissing valt over een definitieve verhuizing uit Nederland. Een woordvoerder van Boskalis kon dit niet bevestigen.

Het concern behaalde vorig jaar een omzet van 4,3 miljard euro, 20 procent meer dan in 2022. Ook dit is een record. ‘2023 was een bijzonder succesvol jaar voor Boskalis, waarin we vele records hebben verbroken’, aldus Berdowski. Volgens hem hebben alle bedrijfsonderdelen bijgedragen aan de groei.

Offshore

Boskalis was afgelopen jaar betrokken bij de aanleg van 29 offshore windparken wereldwijd, goed voor 50 procent van de offshore-omzet van het concern. ‘We voltooiden ons eerste windproject in de Verenigde Staten en waren met verschillende windprojecten druk in Taiwan en Europa’, zegt de bestuursvoorzitter.

Afgelopen augustus rondde de maritieme dienstverlener een grote klus af op het verouderde olieschip FSO Safer, die voor de kust van Jemen een natuurramp dreigde te veroorzaken. Het bedrijf pompte zo’n 1,1 miljoen vaten olie uit de voormalige tanker. ‘We zijn blij dat deze operatie op tijd was afgerond, voordat er onrust uitbrak in de regio’, aldus het bedrijf.

Berdowski wil geen concrete winstverwachting voor dit jaar geven. ‘We denken een stabiele, goede prestatie te kunnen neerzetten.’