Volgens KCW zijn tot 2035 ongeveer 4,2 miljard euro extra aan investeringen nodig om deze verdubbeling te bereiken en zo het wegennet in Duitsland en elders in Europa te ontlasten.

De onderzoekers baseren zich op het jongste Bundesverkehrsplan. Met kleine toevoegingen aan de begroting, van gemiddeld 280 miljoen euro per jaar, kunnen in Duitsland bottle necks worden weggenomen uit het spoorwegnet, waardoor de capaciteit voor goederenvervoer per trein enorm kan toenemen.

Geen mammoetprojecten nodig

Er hoeft daartoe niet eens veel meer spoor te worden aangelegd, zegt NEE in reactie op het rapport. Het gaat vaak om kleine stukjes spoor die ontbreken tussen belangrijke internationale verbindingen.

Er zijn geen nieuwe ‘mammoetprojecten’ nodig. In veel gevallen moet alleen worden geïnvesteerd in efficiënter gebruik van het bestaande spoor, in elektrificering van korte trajecten en in extra spoor waarop goederentreinen halt kunnen houden om snelle passagierstreinen voorrang te verlenen.