De Litouwse ambassadeur moest zich verantwoorden op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij kreeg te horen dat Rusland zijn eigen belangen gaat beschermen als de spoorverbinding niet wordt hersteld.

Russisch grondgebied

Kaliningrad is een stuk Russisch grondgebied dat tussen Polen en Litouwen in ligt. Rusland voorziet Kaliningrad van goederen door een spoorwegverbinding die via Litouwen loopt. Een deel van die goederen wordt sinds zaterdag dus tegengehouden door Litouwen.

De maatregel, conform de Europese richtlijnen, ging zaterdagnacht in. Het gaat onder meer om grondstoffen en apparatuur die op de sanctielijst van de Europese Unie staan. Die is opgesteld tegen Rusland wegens de inval in Oekraïne.

‘Dit is nooit eerder gezien, het is een schending van alles’, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov boos tegen verslaggevers. ‘We zien dat als een illegale stap en nemen het erg serieus. We gaan nu heel goed analyseren wat onze reactie wordt.’

50% import tegengehouden

Het nieuws over de boycot werd vrijdagavond naar buiten gebracht door de gouverneur van Kaliningrad, Anton Alichanov. Hij zei een brief van de Litouwse spoorwegen te hebben gekregen waarin dat werd aangekondigd. Volgens hem zal ongeveer 50% van de import over land worden tegengehouden.

Alichanov zei tegen de inwoners van het Russische gebied aan de Oostzee, dat volledig ingeklemd ligt tussen Litouwen en Polen, dat het niet nodig is naar de winkels te rennen voor paniekaankopen. Er zijn al twee schepen onderweg om de gewenste benodigdheden op te halen in Sint-Petersburg. Voor het eind van het jaar komen er op deze route nog zeven vrachtboten bij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement