In Duitsland neemt de vraag naar waterstof toe. Naar verwachting ligt het gebruik op ongeveer 100 terawattuur per jaar tegen 2030, redeneert DB Cargo. De waterstof die Duitsland nu invoert via de havens is meestal vloeibaar. Wanneer waterstof in gasvorm wordt omgezet zou het met aanpassingen via de bestaande infrastructuur van pijpleidingen kunnen worden vervoerd. Zover is het nog niet en DB Cargo ziet daarom wel heil in het vervoer per reguliere ketelwagens over het spoor. 

Het transportbedrijf is alvast betrokken bij verschillende logistieke initiatieven op waterstofgebied, zoals het Reallabor Burghausen ChemDelta Bavaria. Dat is een organisatie in Beieren die gebruik van waterstof test in industriële omstandigheden. Ook zorgt DB Cargo voor het transport van de waterstof die als brandstof wordt gebruikt voor de waterstoflocomotieven van DB Regio. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement