De Belgische minister van mobiliteit Georges Gilkinet noemt de extra investeringen ‘een boost van 3 miljard euro’ voor het spoor. ‘Deze wetgeving markeert een keerpunt voor het spoorvervoer en voor onze mobiliteit’, zo twittert hij. De minister verwacht met het bedrag dat nu beschikbaar is gesteld de voorgestelde ambities te kunnen waarmaken. Hij stelt bovendien dat de lening gebruikt kan worden voor het aanpakken van het spoornet in slechte staat.

Vraagtekens

Spoorbeheerder Infrabel plaats echter vraagtekens bij de toereikendheid van het budget. ‘Wij zijn de regering dankbaar voor de extra middelen die zij beschikbaar hebben gesteld. Maar met het dit ontoereikende budget zijn wij wel genoodzaakt om de plannen die er nu liggen ter verbetering van onder andere het spoorgoederenvervoer aan te passen. Hoewel wij begrijpen dat dit niet de tijden zijn voor extra financiële middelen, denken wij wel wel dat de regering dan haar ambities voor het spoor moet bijstellen’, stelt een woordvoerder.

Van de drie miljard euro die extra geïnvesteerd wordt in het spoor is het nog onduidelijk hoeveel naar Infrabel gaat en hoeveel naar de Belgische reizigersvervoerder NMBS. Er is volgens de spoorbeheerder 3,4 miljard euro extra nodig om de ambities van de Belgische regering, waaronder een verdubbeling van het volume van het spoorgoederenvervoer in 2030, te realiseren. Bij dit laatste is de inflatie meegerekend. In totaal vroeg Gilkinet 4 miljard extra voor het spoor.

Vorige week keurde de Belgische regering nog een ambitieus plan goed waarin verschillende maatregelen werden aangekondigd die ervoor moesten zorgen dat het goederenvervoer per spoor in 2030 zou verdubbelen.

Knelpunten

Zo moest er geïnvesteerd gaan worden in meer uitwijksporen om 740 meter treinen mogelijk te maken. Ook moeten bestaande knelpunten op het spoor voor het goederenvervoer worden aangepakt en worden er investeringen benoemd bij de haven van Antwerpen. Er werden in dat rapport echter geen concrete financiële investeringen benoemd waarmee deze maatregelen gerealiseerd zouden kunnen worden. Volgens Infrabel is het vooralsnog onduidelijk wat voor effect de bekendmaking van het extra budget gaat hebben op de uitvoering van dit plan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement