Daimler denkt aan serieproductie elektrische trucks

Wegvervoer

Daimler, fabrikant van Mercedes-vrachtauto’s, wil over een jaar of vier beginnen met de serieproductie van elektrische trucks. De markt is er rijp voor en de batterijtechniek langzamerhand ook.

Dat zegt Wolfgang Bernhard, de topman van de divisie bedrijfsvoertuigen van Daimler. Volgens hem zullen elektrische vrachtauto’s tot 26 ton en met een actieradius van tweehonderd kilometer in eerste instantie vooral in het stadsvervoer worden ingezet.

Bernhard wil niet zeggen hoeveel geld zijn bedrijf in de ontwikkeling en verkoop van elektrische trucks gaat steken. Bedrijfseconomisch is Daimler op dit punt nog niet ‘waar we willen zijn’. Elektrische aandrijving is ook nog steeds duurder dan aandrijving met een verbrandingsmotor.

Maar volgens Bernhard is het heel goed denkbaar dat de ongeveer 10% van de vrachtauto’s in Europa die in de stadsdistributie worden ingezet straks op stroom rijden. Daimler bijvoorbeeld rust nu een deel van zijn lichte vrachtauto’s, van het merk Canter, al uit met elektromotoren. Dat doet het bijvoorbeeld voor stadsvervoerder Hermes.

Renault Trucks is al begonnen aan de serieproductie van een 4,5 tons elektrische bestelauto. MAN, een dochter van Volkswagen, presenteert in het najaar op de beurs IAA zijn eigen technologie voor ‘elektromobiliteit’. Daimler zelf bracht al in 2012 een elektrische lichte truck op de markt, maar staakte de verkoop wegens de geringe vraag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Daimler denkt aan serieproductie elektrische trucks | NT

Daimler denkt aan serieproductie elektrische trucks

Wegvervoer

Daimler, fabrikant van Mercedes-vrachtauto’s, wil over een jaar of vier beginnen met de serieproductie van elektrische trucks. De markt is er rijp voor en de batterijtechniek langzamerhand ook.

Dat zegt Wolfgang Bernhard, de topman van de divisie bedrijfsvoertuigen van Daimler. Volgens hem zullen elektrische vrachtauto’s tot 26 ton en met een actieradius van tweehonderd kilometer in eerste instantie vooral in het stadsvervoer worden ingezet.

Bernhard wil niet zeggen hoeveel geld zijn bedrijf in de ontwikkeling en verkoop van elektrische trucks gaat steken. Bedrijfseconomisch is Daimler op dit punt nog niet ‘waar we willen zijn’. Elektrische aandrijving is ook nog steeds duurder dan aandrijving met een verbrandingsmotor.

Maar volgens Bernhard is het heel goed denkbaar dat de ongeveer 10% van de vrachtauto’s in Europa die in de stadsdistributie worden ingezet straks op stroom rijden. Daimler bijvoorbeeld rust nu een deel van zijn lichte vrachtauto’s, van het merk Canter, al uit met elektromotoren. Dat doet het bijvoorbeeld voor stadsvervoerder Hermes.

Renault Trucks is al begonnen aan de serieproductie van een 4,5 tons elektrische bestelauto. MAN, een dochter van Volkswagen, presenteert in het najaar op de beurs IAA zijn eigen technologie voor ‘elektromobiliteit’. Daimler zelf bracht al in 2012 een elektrische lichte truck op de markt, maar staakte de verkoop wegens de geringe vraag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement