Polen heeft net als veel andere Europese landen de grenzen gesloten voor buitenlanders die geen dringende reden hebben om het land in te gaan. Zo moet het coronavirus buiten de deur worden gehouden.

Om daar toezicht op te houden zijn veel kleine grensovergangen gesloten. De grensovergang bij Görlitz is op een autosnelweg en een van de weinige geopende grensposten. Het vrachtverkeer mag wel het land in en uit, maar de scherpe controles op personen zorgen voor enorme vertragingen. Iedereen wordt gestopt en moet een vragenformulier invullen. De Poolse grenswacht neemt ook de temperatuur van de reizigers op.

De Duitse politie en grenswacht nemen ondertussen soortgelijke controlemaatregelen voor het verkeer in tegenovergestelde richting. Duitsland grenst aan negen landen en alleen de grenzen met Nederland en België zijn nog open.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement