De vrachtwagendiefstallen namen procentueel het meest toe: in de categorie ‘zware bedrijfswagens’ werden 35 voertuigen gestolen, 66,7% meer dan een jaar eerder. De diefstallen van ‘lichte bedrijfswagens’ (bestelauto’s, kleinere vrachtwagens) stegen met 28,9% naar 844 stuks. Opvallend diefstalgevoelig in deze categorie bleken de Mercedes Benz Sprinters en Vito’s, met een diefstalrisico van 1 op 569. Ook lichte bedrijfswagens van Volkswagen vallen vaak ten prooi aan het dievengilde.

Teruggevonden

De grote vrachtwagens worden in het merendeel van de gevallen, 71,4%, teruggevonden. Dat geldt niet voor de lichtere bedrijfswagens: daarvan wordt maar 33,4% opgespoord. Personenauto’s worden dan nog vaker teruggevonden: in 37,2% van de gevallen.

Diefstallen van lichte bedrijfswagens vinden volgens het Informatiecentrum voornamelijk plaats in de zuidelijke provincies en in de regio Rotterdam. Hendrik Steller, Manager van Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit, is geschrokken van de cijfers: ‘De daling van het aantal gestolen personenauto’s staat in schril contrast met de forse stijging van de diefstal van lichte bedrijfswagens en toont aan dat maatwerk in zowel preventie als opsporing wenselijk is.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement