De betogers hebben besloten om de nacht door te brengen bij een checkpoint waar Britse vrachtwagens met vis onderweg naar Calais en Duinkerken worden gecontroleerd, nu het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten. De vissers staken er houten pallets en autobanden in brand om warm te blijven.

Na te hebben gehoord van de geplande actie in de plaats Boulogne-sur-Mer, kozen meerdere Britse vrachtwagenchauffeurs ervoor om een andere route te nemen. Volgens Franse verslaggevers waren er donderdag in Boulogne vrijwel geen Britse vrachtwagens te zien.

Nederlandse bedrijven

Ook enkele vissersboten die voor Nederlandse bedrijven maar onder Britse vlag varen, hebben besloten om hun vangst elders aan wal te brengen. Volgens de havenmeester zijn de schepen naar Belgische havens uitgeweken.

Visserij was een van de voornaamste twistpunten in de brexitonderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, eind vorig jaar. Het VK stond erop de volledige controle in eigen wateren terug in handen te krijgen, terwijl enkele EU-lidstaten garanties wilden afdwingen dat hun vissers in Britse wateren konden blijven vissen. Het uiteindelijke compromis tussen Brussel en Londen hield uiteindelijk onder meer in dat Europese vissers in een overgangsperiode van 5,5 jaar geleidelijk een kwart van hun quotum inleveren.

Grenscontroles

Britse vissers, van wie er veel afhankelijk zijn van de export naar de EU, zijn ook ontevreden over het zakendoen na de brexit. Omdat zij van snel transport afhankelijk zijn en er sinds de Britse EU-uittreding grenscontroles zijn ingevoerd zou ook hun broodwinning in gevaar zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding