Vanaf juli zou er extra gecontroleerd worden op voedsel, dierlijke producten en landbouwproducten zoals bloemen en planten. Al in januari 2021 ingevoerde regels voor dit soort producten blijven wel gelden. Beperkingen op de invoer van gekoeld vlees worden ook uitgesteld. Wat dit betekent voor producten uit Nederland, dat onder meer veel bloemen naar het Verenigd Koninkrijk exporteert, is nog niet duidelijk. Het uitstellen van de regels scheelt Britse importeurs jaarlijks zo’n 1 miljard pond, omgerekend bijna 1,2 miljard euro.

‘Het is cruciaal om de juiste importcontroles te hebben, dus nu beoordelen we samen met de markt de resterende controles zodat ze het Verenigd Koninkrijk het beste uitkomen’, aldus Brexitminister Jacob Rees-Mogg. Het nieuwe controlesysteem moet eind dit jaar klaar zijn en eind 2023 in werking treden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement