Met het geld hoopt Italië de liquiditeit te versterken van transportbedrijven die gebukt gaan onder de hoge brandstofkosten. Volgens de regering in Rome staan veel transporteurs door de dure diesel op omvallen.

In Italië gevestigde vervoerders van elke omvang kunnen een aanvraag indienen voor de dieselsteun, die wordt verleend in de vorm van belastingvoordelen. Per bedrijf gaat het om maximaal 400.000 euro. Ook de aankoop van AdBliue valt onder de regeling.

Volgens EU-Commissaris Margrethe Vestager, die onder meer verantwoordelijk is voor het mededingingsbeleid, werkt Brussel ‘nauw samen met de lidstaten om ervoor te zorgen dat nationale steunmaatregelen tijdig, gecoördineerd en effectief kunnen worden ingevoerd, terwijl het gelijke speelveld in de interne markt wordt beschermd’.

Hongarije

Om die reden grijpt de Commissie juist in bij de steunregeling in Hongarije. De regering van premier Viktor Orban heeft een pakket opgetuigd waarbij transporteurs korting krijgen aan de pomp. De dieselsubsidie geldt niet voor ondernemers uit andere landen, waardoor zij fors duurder uit zijn dan Hongaarse truckers.

Volgens Brussel is dat in strijd met de regels voor de interne markt. De Europese Commissie is daarom een inbreukprocedure gestart om de ‘discriminerende’ maatregel van tafel te krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement