Al sinds de aankondiging van de Tesla Semi in 2017 is het gissen wat precies de specificaties zijn van de elektrische vrachtwagen. Zo is het nog altijd onduidelijk wat de grootte is van de accupakketten die Tesla zijn truck zal meegeven.

Uit de geupdate website van de fabrikant blijkt nu dat de Semi 1,25 kilowattuur per kilometer verbruikt. Uit de actieradius van 480 kilometer voor het basismodel en 800 voor de duurste versie is af te leiden dat het gaat om trucks met 600 kWh en 1.000 kWh aan batterijen aan boord. In tegenstelling tot eerdere berichten laat Tesla nu verder weten dat de Semi drie elektromotoren krijgt in plaats van vier.

Net als bij de personenauto’s van het bedrijf, weet Tesla uit de aandrijflijn een indrukwekkende acceleratie te persen. Bij een gewicht van 37 ton schiet de truck in 25 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur, zo meldt het concern. Ook bergop staat de Semi zijn mannetje. Volgens Tesla is een helling van 5% geen probleem, de truck kan op een dergelijke beklimming een kruissnelheid van 90 kilometer per uur aanhouden.

Snelladen

Volgens Tesla kan het accupakket van een Semi in een half uur 70% worden opgeladen. Tesla werkt daarvoor aan eigen snelladers, die daarmee een vermogen tot 1,4 megawatt zouden moeten kunnen leveren.

Afgelopen voorjaar zette Tesla de pre-orders voor de Semi weer open. Klanten in Nederland, de VS en het VK konden een plekje op de wachtlijst verwerven na een aanbetaling van 17.000 euro. De mogelijkheid om te bestellen is nu echter weer verdwenen van de website. Amerikaanse media speculeren dat het sluiten van het orderboek samenhangt met een prijsverhoging, want de fabrikant heeft alle prijsinformatie van zijn website verwijderd. Aanvankelijk meldde Tesla een vanaf-prijs van 130.000 euro.

Het wachten op de Semi duurt inmiddels vijf jaar. De productiestart zou oorspronkelijk in 2019 plaatsvinden, maar die datum schoof daarna steeds verder naar achteren. Eerder deze maand bevestigde topman Elon Musk nogmaals dat de eerste Semi-trucks daadwerkelijk nog dit jaar afgeleverd zullen worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement