Duizenden vrachtwagenchauffeurs legden op 24 november het werk neer en eisen hogere lonen. De stakingen leidden alleen in de eerste week al tot meer dan een miljard euro aan schade. Verladers in Zuid-Korea willen nog meer maatregelen zien tegen stakende truckers.

Veel van de chauffeurs zijn werkzaam in het containervervoer in de havens, waardoor ze ook het zeevervoer beïnvloeden. Het containervervoer in de haven daalde daardoor tot slechts 20% van het normale niveau. De Zuid-Koreaanse minister van transport maakte zaterdag bekend dat het vervoer terug was op 81%.

Nucleaire dreiging

In Seoel gingen duizenden mensen zaterdag de straat op als reactie op de maatregelen. Ondertussen houdt de regering voet bij stuk. De president van Zuid-Korea, Yoon Suk-yeol, noemde de stakingen ‘een dreiging vergelijkbaar met de Noord-Koreaanse nucleaire activiteiten’.

Een belangrijke Zuid-Koreaanse vakbond heeft zich juist aangesloten bij stakende truckers in het land. De bond vertegenwoordigt meer dan een miljoen mensen uit verschillende industrieën. Voor dinsdag zijn demonstraties aangekondigd op 16 verschillende plekken, de regering van Zuid-Korea keurt de protesten af.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement