De vraag naar nieuwe trucks vanuit de transportsector lag hoog in 2022. Ondanks covid-restricties in China en de oorlog in Oekraïne wisten de meeste vrachtwagenbouwers ook aan die vraag te voldoen. Marktleider Daimler Trucks bouwde vorig jaar 166.369 vrachtwagens van Mercedes, ruim 25.000 meer dan in 2021.

Recordproductie

Volvo en Daf hebben het zelfs over een recordjaar met oplevering van respectievelijk 145.195 en 68.000 trucks. Daf roemt in het bijzonder de inkoopafdeling, die de benodigde componenten van vrachtwagens heeft weten aan te schaffen. De fabrikant kon daardoor aan de vraag van de markt voldoen.

Volvo geeft aan dat ze zelfs nog meer trucks hadden kunnen bouwen zonder de verstoringen in de toeleveringsketen. Renault, onderdeel van de Volvo Groep, registreerde 58.967 stuks in 2022 tegenover 51.460 een jaar eerder. De Italiaanse fabrikant Iveco bouwde vorig jaar 56.000 vrachtwagens, een toename van 17%.

Minder Scania’s

Hoewel alle fabrikanten in hun jaarverslagen schrijven over een uitdagend jaar met verstoringen in de supply chain en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, hebben alleen Scania en MAN echt geleden onder die uitdagingen. De Traton Group, waar beide merken onder vallen, leverde 80.238 Scania’s op, het jaar daarvoor waren dat er nog 85.930.

Volgens Erik Bratthall, woordvoerder van Scania, vallen de resultaten tegen doordat de truckbouwer over is gegaan op een nieuwe aandrijflijn in het tweede kwartaal van 2022. De overstap bleek lastiger dan gepland en zorgde ervoor dat de productie lager lag dan verwacht. In het vierde kwartaal was de productie weer op het verwachte niveau, voor 2023 wil de woordvoerder nog geen verwachtingen uitspreken.

Leveringsproblemen MAN

Bij MAN rolden 58.123 vrachtwagens van de band in 2022, een jaar eerder waren dat er nog 66.837. Traton laat weten dat dit komt door de tijdelijke sluiting van twee fabrieken van MAN. Op 14 maart 2022 stopten fabrieken in München en Krakau de productie omdat elektriciteitskabels uit Oekraïne niet geleverd konden worden. Pas na zes weken werd de productie hervat. Inmiddels is MAN niet meer afhankelijk van de onderdelen uit Oekraïne.

In totaal produceerde Traton wel meer trucks. Dat waren er 254.300, een stijging van bijna 25.000 stuks in vergelijking met 2021. Traton heeft de toename vooral te danken aan dochterbedrijf Navistar. Het bedrijf werd op juli 2021 overgenomen door Traton en leverde in de laatste zes maanden van dat jaar 25.113 vrachtwagens op. In 2022, het eerste volledige jaar dat Navistar onderdeel was van Traton, bouwde de fabrikant 69.073 trucks. Navistar bouwt zowel vrachtwagens als bussen en is actief in Noord-Amerika, Mexico en Brazilië.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement