Nederland krijgt samen met Zweden een eervolle vermelding in het onderzoek. Volgens ICCT vond in die landen een derde van de totale Europese verkoop van e-trucks boven de 12 ton plaats, terwijl ze maar een aandeel van 5% hebben in het totale aantal verkochte zware vrachtwagens.

Volvo (26%) en Renault (21%) verkochten de meeste zware e-trucks, daarna volgen Scania en Mercedes met een marktaandeel van respectievelijk 14% en 7%. DAF en MAN hadden in 2022 allebei een aandeel van 5% in de verkoop van elektrische vrachtwagens boven de 12 ton.

Uit cijfers van automobielkoepel ACEA bleek eerder dat er vorig jaar 1656 elektrische trucks boven de 3,5 ton verkocht zijn in de EU.

China

De 5000 Europese elektrische voertuigen zijn een klein deel (4,1%) van de wereldwijde verkoop. Het leeuwendeel van alle 127.000 schone zware voertuigen werd in China verkocht (89%). China leidt de zero emissie-markt al jaren en verkocht in 2016 zelfs meer dan 200.000 elektrische vrachtwagens en bussen.

In de Verenigde Staten en Canada loopt de verkoop nog geen storm. De Noord-Amerikaanse landen kochten samen zo’n 1300 elektrische vrachtwagens en bussen in 2022, 1,1% van de wereldwijde verkoop.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement