Pools protest tegen Oekraïense chauffeurs breidt uit naar Slowakije

Grensblokkade

Slowaakse vrachtwagenchauffeurs blokkeren vanaf komende vrijdag de belangrijkste grensovergang met Oekraïne. De truckers sluiten zich aan bij Poolse acties om beperkingen voor Oekraïense chauffeurs af te dwingen.

File vrachtwagens bij Oekraïense grens
Foto: Bumble Dee / Shutterstock

Dat meldt de Slowaakse chauffeursorganisatie UNAS.

Poolse vrachtwagenchauffeurs blokkeren sinds begin november verschillende grensovergangen met Oekraïne om strengere voorwaarden te eisen voor Oekraïense collega’s. Volgens de Polen pakken de Oekraïense chauffeurs werk af met lagere prijzen en rijden zij nu door de hele de Europese Unie, in plaats van alleen tussen de EU en Oekraïne. ‘Met dit protest sluiten wij ons aan bij vervoerders uit Polen’, schrijft UNAS in een verklaring op Facebook. ‘We kunnen ze niet alleen laten in de strijd.’

Vrijgesteld van vergunningplicht

De Polen zijn boos omdat Oekraïense chauffeurs sinds de Russische invasie eenvoudiger de grens kunnen oversteken en zijn vrijgesteld van vergunningplicht. Oekraïne stelt dat het protest de kwetsbare economie in het land schaadt door de export te belemmeren en de aanvoer van essentiële goederen zoals lpg te blokkeren.

EU-transportcommissaris Adina Valean zei woensdag dat Oekraïne en de EU niet ‘gegijzeld’ kunnen worden door de blokkades van Poolse vrachtwagenchauffeurs, en noemde de situatie ‘onaanvaardbaar’.

Pools protest tegen Oekraïense chauffeurs breidt uit naar Slowakije | NT

Pools protest tegen Oekraïense chauffeurs breidt uit naar Slowakije

Grensblokkade

Slowaakse vrachtwagenchauffeurs blokkeren vanaf komende vrijdag de belangrijkste grensovergang met Oekraïne. De truckers sluiten zich aan bij Poolse acties om beperkingen voor Oekraïense chauffeurs af te dwingen.

File vrachtwagens bij Oekraïense grens
Foto: Bumble Dee / Shutterstock

Dat meldt de Slowaakse chauffeursorganisatie UNAS.

Poolse vrachtwagenchauffeurs blokkeren sinds begin november verschillende grensovergangen met Oekraïne om strengere voorwaarden te eisen voor Oekraïense collega’s. Volgens de Polen pakken de Oekraïense chauffeurs werk af met lagere prijzen en rijden zij nu door de hele de Europese Unie, in plaats van alleen tussen de EU en Oekraïne. ‘Met dit protest sluiten wij ons aan bij vervoerders uit Polen’, schrijft UNAS in een verklaring op Facebook. ‘We kunnen ze niet alleen laten in de strijd.’

Vrijgesteld van vergunningplicht

De Polen zijn boos omdat Oekraïense chauffeurs sinds de Russische invasie eenvoudiger de grens kunnen oversteken en zijn vrijgesteld van vergunningplicht. Oekraïne stelt dat het protest de kwetsbare economie in het land schaadt door de export te belemmeren en de aanvoer van essentiële goederen zoals lpg te blokkeren.

EU-transportcommissaris Adina Valean zei woensdag dat Oekraïne en de EU niet ‘gegijzeld’ kunnen worden door de blokkades van Poolse vrachtwagenchauffeurs, en noemde de situatie ‘onaanvaardbaar’.