Eenvoudige wereldwijde distributie van coronavaccins via een thermische container

Brand Stories

Het temperatuur gecontroleerde logistieke netwerk van Va-Q-tec wordt inmiddels volop ingezet voor de distributie van de corona vaccinaties. Va-Q-tec heeft daartoe een thermische container ontwikkeld die op eigen kracht een temperatuur tot -70 graden celsius kan aanhouden voor minimaal vijf dagen. Fijnmazige distributie kan vervolgens met een kleinere box gedaan worden, die zelfstandig de temperatuur bijvoorbeeld op 5 graden celsius stabiel houdt.

VA-Q-TEC_Dr. Joachim Kuhn
In deze nieuwe editie van Brand Stories vertelt Va-Q-tec over de bijdrage van thermische containers aan de distributie van het coronavaccin. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatie verhalen. In Brand Stories worden deze rechtstreeks door hen aan u verteld.

De optimaal geïsoleerde container zijn uitgerust met zogenaamde ‘temperatuur-batterijen’. Die kunnen ingesteld worden op een constante temperatuur tussen de -60 °C en +25 °C en zodoende de juiste temperatuur in de container garanderen. Voor temperaturen tot -80 °C wordt een kleine hoeveelheid droogijs toegevoegd, overigens veel minder dan bij conventionele oplossingen met droogijs. Het modulaire systeem zorgt ervoor dat iedere container individueel op de gewenste omstandigheden ingesteld kan worden, en dus ook voor de verschillende vaccin-fabrikanten. Va-Q-tec levert de oplossing zowel aan de farmaceuten als aan logistieke dienstverleners.

‘Consistente temperatuur is cruciaal voor een snelle distributie van de corona-vaccins’, legt oprichter en CEO Joachim Kuhn uit. Er past precies één Euro of US-pallet in de container, waardoor er zo’n twintig tot vijfentwintig in een vrachtwagen passen. Va-Q-tec heeft in Amsterdam een servicecentrum omdat het veel samenwerkt met KLM.

Geen speciale vriezer

Onder extreme omstandigheden, zoals in de Sahara, blijft een Pfizer-vaccin minimaal vijf dagen op de gewenste temperatuur, vertelt Kuhn. ‘Daardoor kan het vaccin over de hele wereld verspreid worden zonder gebruik te maken van een speciale vriezer. De last mile distributie met vrachtwagens wordt zo een stuk eenvoudiger, ook in landen die een uitdagende infrastructuur hebben. Je kunt de containers per vliegtuig transporteren en vervolgens per vrachtauto dus diep in de binnenlanden krijgen, overal ter wereld. Dan heb je zelfs nog een paar dagen over om de vaccins te prikken. Bij een milde temperatuur zoals in Nederland vaak het geval is, kan een vaccin zelfs tot tien dagen op de juiste temperatuur bewaard worden.’

De combinatie van de hoogwaardige temperatuur batterijen en de dubbelwandige vacuüm constructie zorgt ervoor dat de container volledig zelfstandig voor de juiste omstandigheden zorgt. Er is geen externe stroomaansluiting of -generator nodig. Daardoor is transport erg eenvoudig. De temperatuur batterijen worden op de juiste temperatuur gebracht in speciale reefers voordat ze in de container geactiveerd worden.

Tekst gaat verder onder de foto

va-Q-tec_Boxes

Kuhn: ‘Het systeem hebben we zelf ontworpen. Onder meer in diverse Duitse deelstaten wordt gebruikt gemaakt van de Va-Q-tec containers. We vullen ze vanaf een centraal punt gevuld met de diverse merken vaccins. De box wordt ingesteld op bijvoorbeeld 5 graden Celsius in ons servicentrum en vanuit daar gaan ze rechtstreeks naar de klant, die het juiste aantal vaccins laadt in het eigen logistieke centrum. Vandaaruit gaan de vaccins naar de individuele distributiepunten, zoals de zorginstellingen. Iedere week zetten we daarvoor ruim duizend boxen in. Voor de last-mile werken we samen met diverse logistieke dienstverleners.’

Opgeschaald

Inmiddels heeft Va-Q-tec de productie van de boxen en containers flink opgeschaald, waardoor er tienduizenden beschikbaar zijn voor zowel huur als koop. Mocht corona weer voorbij zijn, zijn de boxen ook te gebruiken voor de reguliere pharma en online bestellingen bij apotheken. Maar ook andere toepassingen in de temperatuur gecontroleerde logistiek, ook wel temp-chain genoemd, zoals vers voedsel.

Va-Q-tec beschikt op dit moment over 40 servicepunten over de hele wereld, zodat een wereldwijde distributie gegarandeerd kan worden. De fabrikant is eveneens druk bezig om nieuwe servicepunten op te zetten, om zo de keten nog verder te verfijnen. Zo zijn er onlangs in Glasgow en Kansas vestigingen geopend en volgen dit jaar nieuwe centra verdeeld over drie continenten.

‘Het grote voordeel van onze thermische containers is dat je zelf individueel de temperatuur kunt instellen’, vertelt Kuhn. ‘Zo kun je de grove distributie via de containers per pallet op een temperatuur van -70 graden uitvoeren en vervolgens de fijnmazige distributie in een box met een temperatuur van 5 graden. De onafhankelijk werkende stabiele temperatuur zorgt ervoor dat er geen vaccins verloren gaan, ook bij uitdagende distributie-omstandigheden.’

Dit verhaal is aan u verteld door Va-Q-tec.

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.

Eenvoudige wereldwijde distributie van coronavaccins via een thermische container | NT

Eenvoudige wereldwijde distributie van coronavaccins via een thermische container

Brand Stories

Het temperatuur gecontroleerde logistieke netwerk van Va-Q-tec wordt inmiddels volop ingezet voor de distributie van de corona vaccinaties. Va-Q-tec heeft daartoe een thermische container ontwikkeld die op eigen kracht een temperatuur tot -70 graden celsius kan aanhouden voor minimaal vijf dagen. Fijnmazige distributie kan vervolgens met een kleinere box gedaan worden, die zelfstandig de temperatuur bijvoorbeeld op 5 graden celsius stabiel houdt.

VA-Q-TEC_Dr. Joachim Kuhn
In deze nieuwe editie van Brand Stories vertelt Va-Q-tec over de bijdrage van thermische containers aan de distributie van het coronavaccin. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatie verhalen. In Brand Stories worden deze rechtstreeks door hen aan u verteld.

De optimaal geïsoleerde container zijn uitgerust met zogenaamde ‘temperatuur-batterijen’. Die kunnen ingesteld worden op een constante temperatuur tussen de -60 °C en +25 °C en zodoende de juiste temperatuur in de container garanderen. Voor temperaturen tot -80 °C wordt een kleine hoeveelheid droogijs toegevoegd, overigens veel minder dan bij conventionele oplossingen met droogijs. Het modulaire systeem zorgt ervoor dat iedere container individueel op de gewenste omstandigheden ingesteld kan worden, en dus ook voor de verschillende vaccin-fabrikanten. Va-Q-tec levert de oplossing zowel aan de farmaceuten als aan logistieke dienstverleners.

‘Consistente temperatuur is cruciaal voor een snelle distributie van de corona-vaccins’, legt oprichter en CEO Joachim Kuhn uit. Er past precies één Euro of US-pallet in de container, waardoor er zo’n twintig tot vijfentwintig in een vrachtwagen passen. Va-Q-tec heeft in Amsterdam een servicecentrum omdat het veel samenwerkt met KLM.

Geen speciale vriezer

Onder extreme omstandigheden, zoals in de Sahara, blijft een Pfizer-vaccin minimaal vijf dagen op de gewenste temperatuur, vertelt Kuhn. ‘Daardoor kan het vaccin over de hele wereld verspreid worden zonder gebruik te maken van een speciale vriezer. De last mile distributie met vrachtwagens wordt zo een stuk eenvoudiger, ook in landen die een uitdagende infrastructuur hebben. Je kunt de containers per vliegtuig transporteren en vervolgens per vrachtauto dus diep in de binnenlanden krijgen, overal ter wereld. Dan heb je zelfs nog een paar dagen over om de vaccins te prikken. Bij een milde temperatuur zoals in Nederland vaak het geval is, kan een vaccin zelfs tot tien dagen op de juiste temperatuur bewaard worden.’

De combinatie van de hoogwaardige temperatuur batterijen en de dubbelwandige vacuüm constructie zorgt ervoor dat de container volledig zelfstandig voor de juiste omstandigheden zorgt. Er is geen externe stroomaansluiting of -generator nodig. Daardoor is transport erg eenvoudig. De temperatuur batterijen worden op de juiste temperatuur gebracht in speciale reefers voordat ze in de container geactiveerd worden.

Tekst gaat verder onder de foto

va-Q-tec_Boxes

Kuhn: ‘Het systeem hebben we zelf ontworpen. Onder meer in diverse Duitse deelstaten wordt gebruikt gemaakt van de Va-Q-tec containers. We vullen ze vanaf een centraal punt gevuld met de diverse merken vaccins. De box wordt ingesteld op bijvoorbeeld 5 graden Celsius in ons servicentrum en vanuit daar gaan ze rechtstreeks naar de klant, die het juiste aantal vaccins laadt in het eigen logistieke centrum. Vandaaruit gaan de vaccins naar de individuele distributiepunten, zoals de zorginstellingen. Iedere week zetten we daarvoor ruim duizend boxen in. Voor de last-mile werken we samen met diverse logistieke dienstverleners.’

Opgeschaald

Inmiddels heeft Va-Q-tec de productie van de boxen en containers flink opgeschaald, waardoor er tienduizenden beschikbaar zijn voor zowel huur als koop. Mocht corona weer voorbij zijn, zijn de boxen ook te gebruiken voor de reguliere pharma en online bestellingen bij apotheken. Maar ook andere toepassingen in de temperatuur gecontroleerde logistiek, ook wel temp-chain genoemd, zoals vers voedsel.

Va-Q-tec beschikt op dit moment over 40 servicepunten over de hele wereld, zodat een wereldwijde distributie gegarandeerd kan worden. De fabrikant is eveneens druk bezig om nieuwe servicepunten op te zetten, om zo de keten nog verder te verfijnen. Zo zijn er onlangs in Glasgow en Kansas vestigingen geopend en volgen dit jaar nieuwe centra verdeeld over drie continenten.

‘Het grote voordeel van onze thermische containers is dat je zelf individueel de temperatuur kunt instellen’, vertelt Kuhn. ‘Zo kun je de grove distributie via de containers per pallet op een temperatuur van -70 graden uitvoeren en vervolgens de fijnmazige distributie in een box met een temperatuur van 5 graden. De onafhankelijk werkende stabiele temperatuur zorgt ervoor dat er geen vaccins verloren gaan, ook bij uitdagende distributie-omstandigheden.’

Dit verhaal is aan u verteld door Va-Q-tec.

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.