Zij volgen daarmee de oproep van de European Shippers’ Council, de Europese koepelorganisatie voor verladers, aan het adres van de Europese Commissie. Daarin wordt Brussel verzocht Turkije snel te laten stoppen met het opleggen van extra douaneheffingen aan bedrijven uit de EU. Het gaat volgens de twee Nederlandse brancheorganisatie soms om tienduizenden euro’s aan extra kosten per bedrijf.

EVO en Fenedex ontvingen de afgelopen weken veel klachten van bedrijven. Het bestaande handelsakkoord tussen de EU en Turkije maakt het mogelijk dat bedrijven in Nederland de meeste goederen in Turkije op de markt kunnen brengen zonder hierover douanerechten te betalen. De Turkse overheid heeft dit onlangs veranderd om het eigen bedrijfsleven te beschermen. Daardoor is de export van schoenen, kleding, chemicaliën, medicijnen en vleeswaren uit de EU flink duurder geworden, aldus de branche-organisaties.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement