Nederland is na Mexico de grootste bierexporteur ter wereld. Ons bier, met bekende namen als Heineken, Amstel en Bavaria, wordt ook over de gehele wereld gedronken. Twee derde van het uitgevoerde gerstenat gaat naar landen buiten Europa. De VS is met afstand de belangrijkste exportbestemming, met 37% van onze totale bierexport. Na de VS zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de grootse afnemers.

De export naar de VS daalde vorig jaar wel, met 4% naar 599 miljoen euro. Daartegenover stond dat naar landen als Frankrijk, China en Taiwan aanzienlijk meer Nederlands bier werd verscheept.

Nog niet zo lang geleden was Nederland nog het belangrijkste exportland van bier. Maar in 2010 werden we voorbijgestreefd door Mexico. De Mexicanen voeren vooral veel uit naar de VS, vandaar dat het Nederlandse marktaandeel daar de laatste jaren ook kleiner wordt.

De Mexicaanse bierexport was vorig jaar goed voor 1,8 miljard euro. Dat is anderhalf keer zoveel als het land in 2005 uitvoerde. In de lijst van grootste exporteurs eindigden Duitsland en België vorig jaar met bijna 1,1 miljard aan bierexport op plaats drie en vier. België wist de afgelopen tien jaar de export van bier bijna te verdubbelen terwijl Duitsland, net als Nederland, de export met een kwart zag toenemen.

Het uit Nederland geëxporteerde bier bestaat overigens voor 93% uit bier dat daadwerkelijk in ons land is gebrouwen. Het overige exportdeel betreft zogenoemde wederuitvoer. Dat bier is elders gebrouwen maar wordt via Nederland gedistribueerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement