Het gaat om bedrijven die in januari incidenteel loon hebben uitbetaald, zoals een dertiende maand. Zij krijgen te maken met een terugvordering zodra het UWV de definitieve loonkostensubsidie vaststelt.

Belastingadviseurs Olaf Leurs en Tijs van Ruitenbeek van Meijburg zien risico’s voor een groot aantal bedrijven. In meer dan 20% van de loonaangiftes die Meijburg voor zijn klanten doet, zitten incidentele extra’s.

IJkpunt

De oorzaak van de problemen is dat de totale loonsom in januari het ijkpunt is van de voorlopige coronasteun, dus inclusief incidentele uitkeringen. Als achteraf blijkt dat de loonsom in maart, april en mei lager is geweest, vordert het UWV automatisch loonsubsidie terug. Ook al wordt die daling veroorzaakt door het achterwege blijven van incidentele beloning.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt het probleem op de radar te hebben en dat er wordt nagedacht over een eventuele oplossing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement