De prijs voor het recht om een ton CO2 uit te stoten opende vrijdag op 48 yuan renminbi, omgerekend 6,29 euro. Al snel steeg die met de per dag maximaal toegelaten 10 procent. Daarmee ligt de prijs nog altijd ver onder Europa. Begin deze maand bereikte een ton CO2 daar de hoogste prijs ooit van 58,64 euro.

Het Chinese systeem heeft dan ook kritiek gekregen dat bedrijven er te veel uitstootrechten hebben gekregen. Experts claimen echter dat die toekenning zorgt dat bedrijven kunnen wennen aan het systeem en aan het idee van zuiniger en schoner te werken. China is van plan de handel in emissierechten snel te verplichten voor andere sectoren, waardoor waarschijnlijk producenten van cement, staal en aluminium daarmee te maken krijgen. Die bedrijven behoren tot de grootste vervuilers.

De Chinese president Xi Jinping wil dat de uitstoot van zijn land in 2030 piekt en dat China in 2060 CO2-neutraal is.