Industrie produceerde meer, maar toename wordt steeds kleiner

Economie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw meer geproduceerd en ook kwamen er weer meer nieuwe orders binnen. De toenames worden wel steeds kleiner, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). De inkoopprijzen voor grondstoffen en materialen, maar ook de prijzen die ondernemingen voor hun producten vragen nemen nog altijd fors toe. Ook hier ging de toename iets minder hard dan in de afgelopen maanden.

De bedrijvigheid in de industrie groeide afgelopen maand nog wel, maar minder dan in november. De inkoopmanagersindex van de Nevi, die de bedrijvigheid meet, noteerde in december een stand van 58,7 tegen 60,7 een maand eerder. Een stand van 50 of meer wijst op groei, alles daaronder duidt op krimp.

Volgens sectoreconoom industrie van ABN Amro Albert Jan Swart hebben veel bedrijven materialen gehamsterd om zo tekorten en lange levertijden te kunnen omzeilen. Hij verwacht dat de lange levertijden nog wel even aanhouden. ‘Toeleveringsketens worden waarschijnlijk opnieuw ontregeld door de omikronvariant.’

Ook de gestegen prijzen voor gas en elektriciteit kunnen ondernemers dwars zitten. ‘Bij veel ondernemers kan dit leiden tot hogere kosten.’

De bedrijvigheid van de industrie in de eurozone groeide ook iets minder hard dan in november. Een definitief cijfer van onderzoeksbureau IHS Markit bevestigde de voorlopige stand van 58. In Duitsland kwam de inkoopmanagersindex op 57,4 uit, wat nog iets lager was dan de eerste raming. In Frankrijk viel de bedrijvigheid juist wat hoger uit dan bij het voorlopige cijfer. Van de grote Europese landen neemt de bedrijvigheid in de industrie in Italië nog het sterkst toe. Daar staat de inkoopmanagersindex op 62.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Industrie produceerde meer, maar toename wordt steeds kleiner | NT

Industrie produceerde meer, maar toename wordt steeds kleiner

Economie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw meer geproduceerd en ook kwamen er weer meer nieuwe orders binnen. De toenames worden wel steeds kleiner, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). De inkoopprijzen voor grondstoffen en materialen, maar ook de prijzen die ondernemingen voor hun producten vragen nemen nog altijd fors toe. Ook hier ging de toename iets minder hard dan in de afgelopen maanden.

De bedrijvigheid in de industrie groeide afgelopen maand nog wel, maar minder dan in november. De inkoopmanagersindex van de Nevi, die de bedrijvigheid meet, noteerde in december een stand van 58,7 tegen 60,7 een maand eerder. Een stand van 50 of meer wijst op groei, alles daaronder duidt op krimp.

Volgens sectoreconoom industrie van ABN Amro Albert Jan Swart hebben veel bedrijven materialen gehamsterd om zo tekorten en lange levertijden te kunnen omzeilen. Hij verwacht dat de lange levertijden nog wel even aanhouden. ‘Toeleveringsketens worden waarschijnlijk opnieuw ontregeld door de omikronvariant.’

Ook de gestegen prijzen voor gas en elektriciteit kunnen ondernemers dwars zitten. ‘Bij veel ondernemers kan dit leiden tot hogere kosten.’

De bedrijvigheid van de industrie in de eurozone groeide ook iets minder hard dan in november. Een definitief cijfer van onderzoeksbureau IHS Markit bevestigde de voorlopige stand van 58. In Duitsland kwam de inkoopmanagersindex op 57,4 uit, wat nog iets lager was dan de eerste raming. In Frankrijk viel de bedrijvigheid juist wat hoger uit dan bij het voorlopige cijfer. Van de grote Europese landen neemt de bedrijvigheid in de industrie in Italië nog het sterkst toe. Daar staat de inkoopmanagersindex op 62.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement