De fabrieken, die Volkswagen samen met zijn Chinese partner FAW runt, moeten op bevel van de autoriteiten in ieder geval tot en met woensdag gesloten blijven, zei een woordvoerder van de Duitse autofabrikant in Beijing. Het gaat om een fabriek van Volkswagen, een onderdelenfabriek en een fabriek van automerk Audi, dat onderdeel is van de Volkswagen Groep.

De onderbreking van de activiteiten betekent volgens het bedrijf niet automatisch dat het aantal geproduceerde voertuigen zal afnemen. De achterstand kan later worden ingehaald, bijvoorbeeld met extra ploegen, als er geen langdurige productieonderbreking is.

China kampt met het hoogste aantal coronabesmettingen sinds februari 2020, toen het land voor het laatst werd getroffen door een grote golf aan besmettingen. Het land voert een strikt coronabeleid en reageert op lokale uitbraken met avondklokken, massale tests, reisbeperkingen, quarantaines en lockdowns.

De autoriteiten legde ook de 17 miljoen inwoners tellende zakenstad Shenzhen een strenge lockdown op. In Shanghai, waar ruim 27 miljoen mensen wonen, zijn alle scholen gesloten. In meer dan tien Chinese regio’s verspreidt het virus zich momenteel snel.

Coronabesmettingen

Het aantal coronabesmettingen in China stijgt snel door de besmettelijkere omikronvariant van het virus. Dit jaar zijn ruim 9000 lokale besmettingen met symptomen geteld, wat volgens berekeningen van persbureau Reuters meer is dan in 2021. Vorig jaar waren het er 8378.

Maandag werden 1337 lokale besmettingen geregistreerd en daarbovenop ook nog 100 geïmporteerde gevallen. Er zijn ook 906 nieuwe asymptomatische besmettingen geteld, maar die ziet China officieel niet als bevestigde gevallen van Covid-19. De huidige uitbraak is de grootste voor China sinds het begin van de pandemie ruim twee jaar geleden.

Met strenge maatregelen wordt geprobeerd nieuwe infecties te voorkomen. In onder meer Shenzhen geldt een lockdown. De stad met 17 miljoen inwoners ligt ten noorden van Hongkong. Die regio heeft te maken met een grotere uitbraak, met als gevolg dat ziekenhuizen en mortuaria overvol zijn. Een lockdown is volgens de regionale leider niet mogelijk omdat Hongkong daar in tegenstelling tot het Chinese vasteland niet de benodigde infrastructuur voor heeft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement