De lekkage kwam aan het licht na onderzoek, nadat de druk in de leiding was gedaald. Eerder werd ook bekend dat Nord Stream 2, die dezelfde route volgt, kampt met een lekkage. Beide leidingen zijn niet in gebruik, maar bevatten wel gas. Het is volgens Nord Stream nog niet te voorspellen wanneer het gasleidingenstelsel weer operationeel is.

De Deense marine en Duitse specialisten doen nog altijd onderzoek naar de oorzaak van het wegvallen van de druk. Die is volgens ingewijden die spraken met persbureau DPA nog altijd niet bekend, maar verwacht wordt dat het probleem door de lekkage komt.

Nord Stream 1 ligt al een tijdje stil. Volgens Rusland heeft dat te maken met technische problemen. De Duitse regering denkt dat Rusland energie als chantagemiddel inzet vanwege westerse steun aan Oekraïne. Nord Stream 1 is normaal gesproken een belangrijke aanvoerlijn van Russisch gas naar Duitsland en Europa, maar het Russische staatsgasbedrijf Gazprom leverde voor de sluiting al maanden veel minder gas via die leiding.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement