Nederlandse export groeit met bijna 1 procent in mei

CBS

De Nederlandse goederenexport is in mei met bijna 1 procent gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vooral meer transportmiddelen, machines en apparaten uitgevoerd. De export van chemische en metaalproducten was daarentegen lager dan een jaar eerder.

Foto: Shutterstock

De uitvoer nam in mei toe met 0,8 procent op jaarbasis, na een stijging met 0,4 procent in april. De goederenimport was lager dan een jaar terug. Daar ging het in mei om een daling van 3 procent.

Het statistiekbureau meet ook iedere maand of de omstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor de internationale handel. Volgens het CBS zijn de omstandigheden voor de export in juli ongunstiger dan in mei. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de wisselkoersen ongunstiger is.

Ook zijn producenten in Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, en in heel Europa negatiever. Daarnaast verslechterde het oordeel van de Nederlandse en Europese industriële ondernemers over hun buitenlandse orders.

Nederlandse export groeit met bijna 1 procent in mei | NT

Nederlandse export groeit met bijna 1 procent in mei

CBS

De Nederlandse goederenexport is in mei met bijna 1 procent gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vooral meer transportmiddelen, machines en apparaten uitgevoerd. De export van chemische en metaalproducten was daarentegen lager dan een jaar eerder.

Foto: Shutterstock

De uitvoer nam in mei toe met 0,8 procent op jaarbasis, na een stijging met 0,4 procent in april. De goederenimport was lager dan een jaar terug. Daar ging het in mei om een daling van 3 procent.

Het statistiekbureau meet ook iedere maand of de omstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor de internationale handel. Volgens het CBS zijn de omstandigheden voor de export in juli ongunstiger dan in mei. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de wisselkoersen ongunstiger is.

Ook zijn producenten in Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, en in heel Europa negatiever. Daarnaast verslechterde het oordeel van de Nederlandse en Europese industriële ondernemers over hun buitenlandse orders.