Productie industrie eurozone daalt weer na opleving

Eurostat

De productie in de industrie van de eurozone is in juli weer gedaald, na een opleving in de drie voorgaande maanden. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat nam de industriële productie met 1,1 procent af ten opzichte van een maand eerder. Dat kwam vooral door een lagere productie van kapitaalgoederen, zoals bedrijfsmachines, en duurzame consumptiegoederen, zoals elektronica, witgoed, meubels en auto’s.

Foto: Shutterstock

De productie daalde sterker dan verwacht. Economen hadden in doorsnee op een afname met 0,9 procent gerekend. In juni steeg de industriële productie in het eurogebied nog met 0,4 procent. In mei was sprake van een toename met 0,1 procent en in april steeg de productie met 1,3 procent. In maart liet de productie een forse daling van 4,5 procent zien.

De productie van kapitaalgoederen zoals ook vrachtwagens daalde met 2,7 procent en voor duurzame consumptiegoederen ging het om een min van 2,2 procent. De energieproductie nam daarentegen met 1,6 procent toe.

Voor de gehele Europese Unie meldde Eurostat ook een productiedaling met 1,1 procent, na een groei van 0,4 procent een maand daarvoor. Binnen de EU daalde de productie het sterkst in Denemarken en Ierland. Voor Zweden en Malta werden de sterkste stijgingen gemeten. In Nederland nam de productie met 0,7 procent toe.

Productie industrie eurozone daalt weer na opleving | NT

Productie industrie eurozone daalt weer na opleving

Eurostat

De productie in de industrie van de eurozone is in juli weer gedaald, na een opleving in de drie voorgaande maanden. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat nam de industriële productie met 1,1 procent af ten opzichte van een maand eerder. Dat kwam vooral door een lagere productie van kapitaalgoederen, zoals bedrijfsmachines, en duurzame consumptiegoederen, zoals elektronica, witgoed, meubels en auto’s.

Foto: Shutterstock

De productie daalde sterker dan verwacht. Economen hadden in doorsnee op een afname met 0,9 procent gerekend. In juni steeg de industriële productie in het eurogebied nog met 0,4 procent. In mei was sprake van een toename met 0,1 procent en in april steeg de productie met 1,3 procent. In maart liet de productie een forse daling van 4,5 procent zien.

De productie van kapitaalgoederen zoals ook vrachtwagens daalde met 2,7 procent en voor duurzame consumptiegoederen ging het om een min van 2,2 procent. De energieproductie nam daarentegen met 1,6 procent toe.

Voor de gehele Europese Unie meldde Eurostat ook een productiedaling met 1,1 procent, na een groei van 0,4 procent een maand daarvoor. Binnen de EU daalde de productie het sterkst in Denemarken en Ierland. Voor Zweden en Malta werden de sterkste stijgingen gemeten. In Nederland nam de productie met 0,7 procent toe.