Dat is nodig om het scheepvaartverkeer van en naar het betrokken gebied weer op gang te krijgen. De Derde Petroleumhaven en de Geulhaven blijven voorlopig gestremd;  in- en uitvaren kan alleen met toestemming van de Havenmeester. De eerste wasstraat in de Geulhaven is sinds zondagavond operationeel en heeft de eerste drie van in totaal vijftig vervuilde binnenschepen gereinigd.

De tweede komt bij boei 66 in het Botlekgebied en gaat maandag beginnen met het schoonmaken van vijftien vervuilde zeeschepen. Het Havenbedrijf geeft prioriteit aan het schoonmaken van het water en de verontreinigde schepen ‘zodat de schepen de havens weer in en uit kunnen varen en de logistieke keten weer op gang komt’.

De havenbeheerder verwacht dat die werkzaamheden enkele dagen gaan duren. Dit werk wordt uitgevoerd door Hebo uit Zwartsuis, dat een langlopend contract heeft met het Havenbedrijf voor incidentbestrijding. Die zet daarvoor zes gespecialiseerde vaartuigen in. Hebo moet daarna steigers, glooiingen, oevers en taluds schoonmaken, een klus die weken in beslag zal nemen.

Bron foto: Odfjell

Lees ook: