Die overlegt zeer regelmatig met de havenbeheerder over de gevolgen van de crisis voor de Rotterdamse haven. Tot nu toe vallen die mee omdat de havens de status van ‘vitaal’ hebben voor de Nederlandse economie, zodat alle bedrijven gewoon open kunnen blijven. Volgens Janssen is het scheepvaartverkeer op dit moment zelfs drukker dan in de overeenkomstige periode vorig jaar, al zegt dat weinig over de overslagvolumes.

Recentelijk luidde een aantal Rotterdamse ondernemers de noodklok over de impact van de pandemie voor de haven en koppelden er een pleidooi aan vast voor de invoering van crisismaatregelen, zoals een tijdelijke verlaging van de grondhuur. Maar volgens Janssen is het daar nu nog te vroeg voor: ‘We gaan eerst precies kijken waar de pijn zit en hoe die is verdeeld. Daarna praten we verder’.

Antwerpen

De Rotterdamse ondernemingsvereniging lijkt daarmee op een lijn te zitten met zijn Antwerpse tegenhanger Alfaport Voka. Diens voorzitter Bernard Moyson heeft gezegd te streven naar een ‘overkoepelende visie’, waarin rekening wordt gehouden met de belangen van de verschillende sectoren. Havenbedrijf Antwerpen heeft gezegd dat de kwestie bij de raad van bestuur op de agenda staat.

Volgens Janssen zijn er geen gevallen bekend van bedrijven in de Rotterdamse haven die kampen met overmatig ziekteverzuim als gevolg van besmetting met het coronavirus. Volgens hem worden voorzorgsmaatregelen, zoals afstand houden, goed nageleefd en kunnen bedrijven gewoon doordraaien.

Wel ziet hij een potentieel probleem bij periodieke onderhoudsstops bij de grote (petro)chemische bedrijven. Daarbij worden vaak honderden, deels uit het buitenland afkomstige, onderhoudstechnici ingezet. Het is maar de vraag of die zonder meer worden toegelaten.

Hamburg

Janssen waagt zich overigens niet aan een vergelijking met de haven van Hamburg. Het bestuur van de Duitse haven stemde deze week verassend voortvarend in met een ‘reddingspakket’, al lijkt er ook daar vooralsnog weinig aan de hand.

Wel is duidelijk dat de Hamburgse containersector veel last zal krijgen van het grote aantal geschrapte afvaarten uit Chinese havens, aangezien China het belangrijkste land van herkomst voor Hamburg is. Klanten van Port of Hamburg kunnen de rekeningen voor onder meer de huur en het havengeld tot het eind van het jaar laten liggen en schepen krijgen forse kortingen op het liggeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement