Een lokale journalist, Hanna Anbar, vertelde de Canadese publieke omroep CBC dat de haven in feite verdwenen is. ‘Er is niets meer, niets. Elk gebouw ziet eruit alsof het is gebombardeerd’.

Dertien schepen

Volgens Lloyd’s List Intelligence (LLI) lagen er op het moment van de klap dertien schepen in de haven, waarvan de grootste het containerschip ‘CMA CGM Lyra’ van 11.356 teu. Op AIS is te zien dat het schip nog in de haven aan de kade ligt. Of het beschadigd is, is nog niet duidelijk.

Ook de Panamese chemicaliëntanker ‘Duke I’ van 40.000 ton lag in de buurt van de plaats van de explosie. Beide schepen hadden het automatische identificatiesysteem (AIS) woensdagochtend aan staan. Volgens LLI bevonden zich verder twee stukgoedschepen en drie sleepboten in de buurt van de plaats van de ramp.

Maersk heeft bevestigd dat het lokale kantoor in Beiroet is beschadigd en dat drie medewerkers lichte verwondingen hebben opgelopen. Alle lokale medewerkers hebben opdracht gekregen om thuis te blijven werken. Het Deense bedrijf had ten tijde van de explosie geen schepen in de buurt van de haven. Hapag-Lloyd meldt dat het kantoor van zijn lokale agent is verwoest, maar dat alle medewerkers in veiligheid zijn. Ook de Duitse lijn had geen schepen in de haven.

Havenbekken

De enorme explosie vond plaats in een loods op een pier aan havenbekken nummer 3 in het hart van de haven. Volgens premier Hassan Diab lag daar 2700 ton van het uiterst explosieve ammoniumnitraat opgeslagen. Dat wordt op grote schaal als kunstmeststof toegepast en is in combinatie met een brandbare stof een veel gebruikte vervanger van dynamiet. De Noor Anders Breivik gebruikte het in 2011 voor zijn bomaanslag op de regeringswijk in Oslo.

Volgens verschillende functionarissen lag de partij ammoniumnitraat al sinds 2013 zonder adequate beveiliging in opslag en was die afkomstig uit een in beslag genomen schip. Volgens de Financial Times heeft een lokaal advocatenkantoor, dat de zaak behandelt, die procedure bevestigd. Premier Hassan Diab noemt de gang van zaken onaanvaardbaar en heeft aangekondigd dat de verantwoordelijken opgespoord en zwaar bestraft zullen worden.

De klap is door tal van mobieltjes gefilmd omdat het complex toen al in brand stond. Die brand zou zijn veroorzaakt door een eerdere, veel kleinere, ontploffing. De oorzaak daarvan is nog duister, al gonst het van de speculaties over een aanslag. Maar volgens generaal-majoor Abbas Ibrahim, chef van de binnenlandse veiligheid van Libanon, is het het daar veel te vroeg voor: ‘Het is niet mogelijk om op de onderzoeken vooruit te lopen en te speculeren over een terroristische aanslag’.