Het was voor het eerst in tientallen jaren dat Duitse zeehavenarbeiders staakten, tekent het Duitse vakblad DVZ op. De afhandeling van schepen in Hamburg, Bremen, Bremerhaven, Wilhelmshaven en Emden lag een paar uur stil, wat de vertraging aan de kades alleen meer langer maakte. 

De ‘waarschuwingsstaking’ ging vooraf aan de derde onderhandelingsronde op vrijdag tussen vakbond Verdi en de vereniging van Duitse zeehavenbedrijven (ZDS). De cao geldt in Duitsland voor ongeveer 12.000 havenarbeiders. De derde ronde is op niets uitgelopen. Waar ZDS een loonsverhoging van 90 cent per uur aanbiedt plus enkele toeslagen, eist Verdi ten minste 1,20 euro per uur om de inflatie te compenseren en te komen tot ‘reële loonzekerheid’.

File

Op Fleetom, het online volgportaal voor schepen, was de file van containerschepen als gevolg van de staking duidelijk te zien in Duitsland. Omdat schepen uitweken naar Rotterdam en Antwerpen was het ook daar drukker.

De partijen kwamen vrijdag overeen om verder te praten. Een nieuwe datum moet nog worden geprikt. Er zijn vooralsnog geen nieuwe stakingen aangekondigd. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement