De lonen gaan met terugwerkende kracht vanaf 1 juli dit jaar voor medewerkers in het containervervoer omhoog met 9,4%, andere medewerkers zien het loon met 7,9% stijgen. Beide groepen krijgen vanaf 1 juli volgend jaar nog eens 4,4% er bovenop. Ook zijn de lonen nu gekoppeld aan de inflatie. Mochten deze verder oplopen, krijgen de havenwerkers tot 5,5% meer loon.

De collectieve overeenkomst heeft betrekking op ongeveer 12.000 werknemers in 58 collectieve arbeidsovereenkomsten in Nedersaksen, Bremen en Hamburg.

Tien onderhandelingsrondes en meerdere ‘waarschuwingsstakingen’ waren er nodig voordat de vereniging van Duitse zeehavens (ZDS) en vakbond Verdi het eens waren over de lonen. De inzet voor de vakbond was inflatiecompensatie, ‘zodat medewerkers niet in de kou blijven staan door de gevolgen van de prijsstijgingen in het land’, aldus Verdi in een verklaring.

In juli dit jaar legden ongeveer 8.000 medewerkers hun werk voor 48 uur neer. Ook in juni werd tot twee keer toe een waarschuwingsstaking gehouden. De Duitse rechtbank legde zelfs een stakingsverbod op dat nog geldt tot 26 augustus.

Het aanbod van de 9,4% verhoging wordt nu voorgelegd aan de leden, verwacht wordt dat dit bod wordt aangenomen en dat verdere stakingen van de baan zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement