Volgens de voorwaarden in zowel jaarcontracten als langer lopende contracten zou de erfpacht in 2023 met 9,9% moeten worden verhoogd. Dit percentage is gebaseerd op de consumentenprijsindex (cpi) van het CBS in juni van dit jaar. Om de bedrijven in de Rotterdamse haven tegemoet te komen in een tijd van torenhoge inflatie, heeft de havenbeheerder besloten om de stijging van de erfpacht te beperken tot 3,9%.

Een woordvoerder benadrukt dat het om een eenmalige korting gaat en dat de erfpacht in 2024 volledig gebaseerd zal worden op de cpi van juni volgend jaar. Daarin zit dan ook de volledige inflatie van dit jaar. Dat kan betekenen dat de verhoging in 2024 extra hoog uitpakt. Volgens de woordvoerder heeft HbR uit eigen beweging besloten om de stijging van de grondkosten te matigen.

De regeling sluit aan op de afspraken met het bedrijfsleven om de stijging van de havengeldtarieven tot 2025 onder tot 2,5% te houden. Rotterdam onderscheidt zich daarmee van Antwerpen en Zeebrugge, waar zowel de havengelden als de grondhuur op grond van het Belgische inflatiecijfer volgend jaar met bijna 10% stijgen.

Havenondernemer Jan Overdevest van Waalhaven Group noemt de tariefmatiging ‘een belangrijk signaal’. Volgens hem wordt zo een ‘bobbel’ in de kostenontwikkeling bij de havenbedrijven voorkomen. Hij gaat er vanuit dat de inflatie volgend jaar beduidend lager uitvalt omdat er eind is gekomen aan de explosie van de gasprijs, de belangrijkste aanjager van de inflatie.

Lees ook: Haventarieven Antwerpen / Zeebrugge stijgen 10%, in Rotterdam 2,4%

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement