Mileway is inmiddels met 150 mensen in het Atrium-gebouw aan de Amsterdamse Zuidas neergestreken. Blackstone, een van ‘s werelds grootste beheerders van logistiek vastgoed, spreekt van een ‘pan-Europees last mile logistiek vastgoedbedrijf’. Volgens de investeerder staan veel van die panden in en rond grote Europese steden en spelen ze een belangrijke rol in het beleveren daarvan.

Logistiek vastgoed

De oprichting van Mileway lijkt het resultaat van een zorgvuldig uitgestippelde strategie. De afgelopen jaren is er bij door Blackstone beheerde vastgoedfondsen fors geïnvesteerd in logistiek vastgoed, in en buiten Europa. Volgens de groep is er zo sinds 2010 een miljard vierkante meter aan logistieke ruimte verworven. Dat is duizend vierkante kilometer aan loodsruimte, bijna vier keer de oppervlakte van de gemeente Rotterdam.

De investeerder maakt er geen geheim van dat het Mileway over een paar jaar met een forse winst wil verkopen. Het is een beproefde aanpak van durfinvesteerders om activa met een relatief hoog risicoprofiel op te kopen en onder te brengen in een strak aangestuurde organisatie. Die wordt zo een aantrekkelijk overname-object voor institutionele beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, die op zoek zijn naar een stabiel rendement en een beperkt risico.

Verstedelijking

Het management van Mileway is Nederlands. Emmanuel Van der Stichele is tot CEO benoemd. Hij zegt in een verklaring dat de opkomst van e-commerce en de verstedelijking in Europa een belangrijke rol in de strategie van Mileway speelt: ‘We zijn uniek gepositioneerd om levertijden te verkorten, klantenbestanden te vergroten en geografisch op te schalen’.

Van der Stichele was voorheen fondsdirecteur van het Goodman European Logistics Fund, een Europees private equity logistiek fonds met ongeveer 3,5 miljard euro aan beheerd logistiek vermogen. Dominiek Van Oost is benoemd tot Chief Operating Officer en Thomas ten Bokum begint volgend maand als het nieuwe hoofd van Investment en Portfolio Management.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement