Een daling van de export van de betreffende installatie Prelude zou de krapte op de wereldmarkt alleen maar erger maken. Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland is er steeds meer vraag naar gas van elders.

Ook zou de staking een zoveelste tegenslag zijn voor de lng-fabriek zelf. Eerder woedde er brand op het platform waardoor de productie een tijd stillag. Prelude heeft de capaciteit om 3,6 miljoen ton lng per jaar te produceren. Sinds het platform in gebruik werd genomen in 2019 kampt het aanhoudend ook met technische problemen.

Shell ging niet in op vragen of acties de productie zullen raken. Het bedrijf zei in een verklaring verder dat het recht van alle werknemers om hun rechten uit te oefenen erkent, inclusief het recht om deel te nemen aan stakingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement