Dat stelt hij in gesprekken met analisten en het Duitse vakblad DVZ naar aanleiding van de presentatie van de jaarcijfers over 2022.

De Deense topman houdt andere zaken, zoals de dalende marktvraag en vrachttarieven, meer bezig, stelt hij. Zo verwacht Andersen dat het resultaat voor belastingen bij DSV het lopende boekjaar met zeker een derde zal afnemen naar 2,15 tot 2,42 miljard euro door het mindere aanbod en zwakke wereldeconomie. Qua vrachtvolume voorziet hij  een afname van 2 tot 5%.

‘Moeilijke cocktail’

Een ramp zijn die dalende cijfers overigens niet voor Andersen. Ondanks de recordwinsten van 2022 had het concern ook te maken met grote problemen bij de inkoop van vrachtruimte en de kwaliteit van de dienstverlening door de gespannen marktsituatie. ‘Dat was een ‘moeilijke cocktail, die ik niet zo snel meer terug wil zien’, aldus de topman. Het rustiger logistiek vaarwater dit jaar lijkt dan ook niet onwelkom te zijn bij de Deense top van DSV.

Hij wijst er verder op dat kostenreductie met het oog op de dalende tarieven dit jaar belangrijk wordt in de expeditie. Het gaat dan hoofdzakelijk om de lonen, die 70% van de totale lasten uitmaken in de expeditie. Andersen onderstreept daarbij dat een grote mondiale reorganisatie bij DSV niet staat gepland, maar dat het eerder gaat om reorganisaties via natuurlijk verloop en eventueel regionale aanpassingen.

DB Schenker

Verder wil DSV dit jaar marktaandelen winnen op de concurrentie via acquisities. Het Amerikaanse CH Robinson en het Duitse DB Schenker zijn daarbij de grote prijzen in de expeditie, maar Andersen wil daar niet specifiek op ingaan. Wel verwacht hij in deze context dat de concentratie in de expeditie zich zal doorzetten ondanks het mindere economische tij. Hij wijst er wel op dat de focus de komende tijd Bij DSV vooral ligt op de Noord-Amerikaanse markt, waar de Deense expediteur eventuele kleine acquisities niet schuwt.

‘Noord-Amerika is nu qua omzet de vierde markt voor DSV in de wereld en dat is te laag’, stelt de DSV topman. ‘Het is voor ons dan ook belangrijk om in die markt via kleine of middelgrote acquisities de inkomsten te verhogen.’ Dat kan volgens hem bij de zee-en luchtvrachtexpeditie, contractlogistiek of in het wegvervoer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement