Extra controles in Groot-Brittannië op voedsel en bloemen uit EU van start

Gezondheidscertificaat

In Groot-Brittannië zijn vanaf woensdag als gevolg van de Brexit extra douanecontroles ingevoerd op de import van voedsel en bloemen uit de Europese Unie. Volgens SkyNews worden de kosten daarvoor doorberekend en betekent dit dat de Britten meer voor hun voedsel moeten betalen. De geïmporteerde spullen zouden rond de 385 miljoen euro per jaar duurder worden.

Vrachtwagens in Dover
In april komen er nog meer controlemaatregelen aan. Foto: Michalakis Ppalis / Shutterstock

De EU onderwerpt Britse exporteurs al jaren aan dergelijke eisen en controles, maar de Britse regering aarzelde lang uit angst voor een abrupte stijging van de voedselprijzen. Maar nu maakt Londen er werk van om de exporteurs ‘een gelijk speelveld te bieden’ ten opzichte van de Europese collega’s. Daarnaast worden volgens de regering de Britten beter beschermd tegen plagen en ziekten die het gevolg zouden kunnen zijn van ongecontroleerde import van voedsel.

Het gaat hier om gekoeld of ingevroren vlees en vis, kaas, zuivelproducten en vijf veel voorkomende snijbloemen. De producten hebben een ‘exportgezondheidscertificaat’ nodig, ondertekend door een functionaris in de EU zoals een dierenarts of een fabrieksinspecteur. ‘De schriftelijke rompslomp’ wordt volgens SkyNews vanaf 30 april uitgebreid met inspecties van producten door de douane. Dit zou mogelijk tot problemen in toeleveringsketens kunnen leiden. Tal van Britse vertegenwoordigers van bedrijfsbelangen hebben de regering opgeroepen van het plan voor inspecties aan de grens af te zien.

De regels gelden voor de hele EU en dus ook voor Ierland. De positie van dat land is een hoofdpijndossier sinds de Brexit, omdat er door de politieke strijd in Brits Noord-Ierland geen grenscontroles mogen zijn tussen de regio en de aangrenzende EU-staat, de republiek Ierland.

Extra controles in Groot-Brittannië op voedsel en bloemen uit EU van start | NT

Extra controles in Groot-Brittannië op voedsel en bloemen uit EU van start

Gezondheidscertificaat

In Groot-Brittannië zijn vanaf woensdag als gevolg van de Brexit extra douanecontroles ingevoerd op de import van voedsel en bloemen uit de Europese Unie. Volgens SkyNews worden de kosten daarvoor doorberekend en betekent dit dat de Britten meer voor hun voedsel moeten betalen. De geïmporteerde spullen zouden rond de 385 miljoen euro per jaar duurder worden.

Vrachtwagens in Dover
In april komen er nog meer controlemaatregelen aan. Foto: Michalakis Ppalis / Shutterstock

De EU onderwerpt Britse exporteurs al jaren aan dergelijke eisen en controles, maar de Britse regering aarzelde lang uit angst voor een abrupte stijging van de voedselprijzen. Maar nu maakt Londen er werk van om de exporteurs ‘een gelijk speelveld te bieden’ ten opzichte van de Europese collega’s. Daarnaast worden volgens de regering de Britten beter beschermd tegen plagen en ziekten die het gevolg zouden kunnen zijn van ongecontroleerde import van voedsel.

Het gaat hier om gekoeld of ingevroren vlees en vis, kaas, zuivelproducten en vijf veel voorkomende snijbloemen. De producten hebben een ‘exportgezondheidscertificaat’ nodig, ondertekend door een functionaris in de EU zoals een dierenarts of een fabrieksinspecteur. ‘De schriftelijke rompslomp’ wordt volgens SkyNews vanaf 30 april uitgebreid met inspecties van producten door de douane. Dit zou mogelijk tot problemen in toeleveringsketens kunnen leiden. Tal van Britse vertegenwoordigers van bedrijfsbelangen hebben de regering opgeroepen van het plan voor inspecties aan de grens af te zien.

De regels gelden voor de hele EU en dus ook voor Ierland. De positie van dat land is een hoofdpijndossier sinds de Brexit, omdat er door de politieke strijd in Brits Noord-Ierland geen grenscontroles mogen zijn tussen de regio en de aangrenzende EU-staat, de republiek Ierland.