Dat zegt ze in een interview in de Volkskrant. Ze wijst erop dat de luchthaven anders de concurrentiestrijd verliest met andere luchtvaartknooppunten in Europa. Tot en met 2020 geldt op Schiphol een plafond van 500.000 vluchten per jaar. Die grens is nu al bereikt.

Puzzel

‘Ik denk dat je niet kunt zeggen: dit was het voor eeuwig, die 500.000 vluchten. Dan ga je gewoon de boot missen ten opzichte van andere vlieghubs in Europa. De vraag is: hoe, wanneer en in welke omstandigheden groei je?’

De minister zegt de komende tijd een balans te zoeken tussen de eisen van de luchtvaartsector en de omwonenden. ‘Het wordt een puzzel. Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak. En het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet’, aldus de minister.

Verzet

Diverse milieu-organisaties zijn niet blij met de uitlatingen van de minister. ‘VVD-minister van Nieuwenhuizen ligt met haar uitspraken over extra Schiphol-groei op ramkoers met omwonenden, gemeentes, het klimaat en twee derde van Nederland die tegen luchtvaartgroei is. Schiphol heeft zich afgelopen jaren laten vollopen met goedkope vluchten. Extra vluchten zijn voor Nederland totaal niet nodig. De minister laat zich leiden door ouderwetse ideeën over de hubfunctie van Schiphol”.

Ze verwachten eerst een debat over de luchtvaartnota, voordat er überhaupt over individuele vliegvelden wordt gesproken. Ze roepen coalitiepartijen op om de minister ter verantwoording te roepen.