Ondanks de groei was 2010 geen makkelijk jaar voor de luchtvrachtsector. In april was het Nederlandse luchtruim bijna een week volledig gesloten vanwege de enorme wolk vulkanische as uit IJsland. In december ondervond het vliegverkeer veel hinder door de uitzonderlijke sneeuwval.

Het luchttransport is vorig jaar weer gegroeid, hoewel de sector te maken had met veel tegenslagen. Het vrachtvervoer steeg met 17,4 procent en herstelde zich hiermee weer grotendeels van de zware terugval in 2009. Het aantal passagiers nam toe met 4,6 procent, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend.

Het vervoer via de Nederlandse luchthavens kwam in 2010 uit op 1,6 miljoen ton aan vracht, 234.000 ton meer dan in 2009 en bijna 50.000 ton minder dan in 2008. De forse toename komt vooral door het aantrekken van de internationale handel. In 2009 daalde de luchtvracht juist hard doordat de internationale handel wegzakte.

Het aantal passagiers kwam uit op 48,6 miljoen. Dat zijn er 2,1 miljoen meer dan in 2009 en 1,8 miljoen minder dan in 2008.

Ondanks de groei was 2010 geen makkelijk jaar voor de luchtvaart. In april werd het Nederlandse luchtruim bijna een week volledig gesloten vanwege de enorme wolk vulkanische as uit IJsland. In december ondervond het vliegverkeer veel hinder door de uitzonderlijke sneeuwval. Daarnaast veroorzaakten stakingen op de luchthavens in Griekenland, Frankrijk en Spanje voor veel overlast en vertragingen. (ANP)