Door onder meer congestie op de grote Chinese luchthavens na de coronamaatregelen bij de vrachtafhandeling stegen de gemiddelde prijzen van juli naar augustus vanuit Hong Kong naar Noord-Amerika al met bijna 10% naar 8,64 dollar per kilo, meldt de Baltic Exchange Air Freight Index (BAI).

Dat is de op een na hoogste stijging dit jaar. Vergeleken met een jaar geleden namen de prijzen met ruim 57% toe, terwijl een blik op het prijsniveau van augustus 2019 een tariefstijging van 162% liet zien.

Shanghai

De tariefstijgingen op Europese vrachtbestemmingen vanuit Hong Kong vielen met een plus van 1,1% in augustus naar 4,63 dollar per kilo een stuk lager uit. Vergeleken met 2020 stegen de prijzen met bijna 55%, aldus de statistieken van BAI. Voor de Europese importeurs waren in augustus de prijsstijgingen (+30%) vanuit Shanghai Airport het grootst door de tijdelijke sluiting van twee vrachtafhandelaars na een coronauitbraak. De Amerikaanse verladers werden in Shanghai geconfronteerd met mindere prijsstijgingen (+20%).

Behalve de Chinese coronamaatregelen, had de luchtvrachtmarkt nog steeds te maken met een tekort aan belly-capaciteit door het trage herstel van het passagiersvervoer. Ander factoren zijn meer seizoensgerelateerd. Importeurs zijn eerder gaan shoppen in China voor de drukke kerstweken dit jaar uit vrees dat er later dit jaar helemaal geen vrachtruimte meer beschikbaar is of astronomisch hoge vrachttarieven moeten worden neergeteld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding