Het gebruik van de smartphone achter het stuur is een bron van veel onveiligheid op de weg. Het aantal ongevallen op de Nederlandse wegen neemt de laatste tijd weer toe en vaak wijzen experts hierbij naar de almaar stijgende populariteit van de mobiele telefoon.

Daarom heeft het kabinet maatregelen getroffen om het gebruik strafbaar te stellen. In een eerder stadium mochten automobilisten en vrachtwagenchauffeurs al geen telefoon meer gebruiken achter het stuur. Dat verbod is dus sinds 1 juli uitgebreid naar onder meer fietsers.

Uitzondering

Een belangrijke uitzondering is echter gemaakt voor mobiele apparaten voor transportbegeleiding. Denk hierbij aan 27 mc-apparatuur en mobilofoons. Tijdens eerdere besprekingen werden alle mobiele apparaten in voertuigen verbannen, maar daar kwamen de beleidsmakers toch op terug.

Daardoor zou het namelijk voor vrachtwagenchauffeurs niet meer mogelijk zijn om van transportbegeleiding gebruik te maken. Met het oog op de verkeersveiligheid is de juiste transportbegeleiding echter cruciaal voor vrachtwagenchauffeurs. Na een hoop discussies werd uiteindelijk besloten dat het gebruik hiervan vooralsnog toegestaan blijft, al wordt nog steeds gedebatteerd over deze kwestie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement