Groen licht Brussel voor P3

Brussel zal de P3-alliantie geen strobreed in de weg leggen. De Europese Commissie heeft de alliantiepartners Maersk Line, MSC en CMA CGM laten weten geen verdere antitrustprocedure te starten.

De drie Europese rederijen hebben een belangrijke hindernis voor samenwerking weggenomen, omdat zij afzien van het opzetten van een gezamenlijke vloot. Met het delen van schepen in een ‘ship sharing agreement’ heeft de Europese Commissie geen probleem.

Dat Brussel de komst van de alliantie niet zou dwarsliggen, was al wel verwacht. Er is geen sprake van samengaan tussen de rederijen of onderdelen van de rederijen. Het is daarmee aan de toezichthoudende autoriteiten van de verschillende lidstaten of het werk van P3 concurrentieverstorend is of dat zijn misbruik maken van hun machtspositie.

Toch zien de rederijen het besluit van de Europese Commissie als een belangrijke stap voorwaarts. Zij zeggen zich nu volledig te kunnen toeleggen op de samenwerking met de maritieme toezichthouders in China en Zuid-Korea. Die moeten nog toestemming geven voor de alliantie.

In afwachting van de Aziatische maritieme autoriteiten hebben Maersk, MSC en CMA CGM de lancering van P3 al uitgesteld. Naar verwachting is de alliantie dit najaar operationeel. In eerste instantie zou de samenwerking rond deze tijd beginnen.

De Amerikaanse maritieme waakhond FMC heeft in maart al groen licht gegeven voor de alliantie. In de Verenigde Staten kan dat sneller dan in Europa, omdat de Brusselse bewijslast anders ligt dan de Amerikaanse. In Europa moeten de partners door middel van een zelfevaluatie zelf aantonen dat hun plannen niet concurrentieverstorend zijn. Mochten bedrijven alsnog concurrentievervalsend werken, dan kan Brussel de bedrijven een boete opleggen van 10% van de omzet.

De P3-partners maakten vorig jaar juni hun plannen bekend. Zij willen met de alliantie hun containervaart efficiënter laten werken en de kwaliteit van hun dienstverlening verbeteren. P3 omvat een vloot van 2,6 miljoen teu op de drie belangrijkste diepzeeroutes, de Trans-Pacific, Trans-Atlantische en de Azië-Europa route.

Verladers zijn sceptisch. Zij vrezen dat het aantal afvaarten vermindert.

Alle artikelen over P3 vindt u op onze speciale pagina. Klik hier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Groen licht Brussel voor P3 | NT

Groen licht Brussel voor P3

Brussel zal de P3-alliantie geen strobreed in de weg leggen. De Europese Commissie heeft de alliantiepartners Maersk Line, MSC en CMA CGM laten weten geen verdere antitrustprocedure te starten.

De drie Europese rederijen hebben een belangrijke hindernis voor samenwerking weggenomen, omdat zij afzien van het opzetten van een gezamenlijke vloot. Met het delen van schepen in een ‘ship sharing agreement’ heeft de Europese Commissie geen probleem.

Dat Brussel de komst van de alliantie niet zou dwarsliggen, was al wel verwacht. Er is geen sprake van samengaan tussen de rederijen of onderdelen van de rederijen. Het is daarmee aan de toezichthoudende autoriteiten van de verschillende lidstaten of het werk van P3 concurrentieverstorend is of dat zijn misbruik maken van hun machtspositie.

Toch zien de rederijen het besluit van de Europese Commissie als een belangrijke stap voorwaarts. Zij zeggen zich nu volledig te kunnen toeleggen op de samenwerking met de maritieme toezichthouders in China en Zuid-Korea. Die moeten nog toestemming geven voor de alliantie.

In afwachting van de Aziatische maritieme autoriteiten hebben Maersk, MSC en CMA CGM de lancering van P3 al uitgesteld. Naar verwachting is de alliantie dit najaar operationeel. In eerste instantie zou de samenwerking rond deze tijd beginnen.

De Amerikaanse maritieme waakhond FMC heeft in maart al groen licht gegeven voor de alliantie. In de Verenigde Staten kan dat sneller dan in Europa, omdat de Brusselse bewijslast anders ligt dan de Amerikaanse. In Europa moeten de partners door middel van een zelfevaluatie zelf aantonen dat hun plannen niet concurrentieverstorend zijn. Mochten bedrijven alsnog concurrentievervalsend werken, dan kan Brussel de bedrijven een boete opleggen van 10% van de omzet.

De P3-partners maakten vorig jaar juni hun plannen bekend. Zij willen met de alliantie hun containervaart efficiënter laten werken en de kwaliteit van hun dienstverlening verbeteren. P3 omvat een vloot van 2,6 miljoen teu op de drie belangrijkste diepzeeroutes, de Trans-Pacific, Trans-Atlantische en de Azië-Europa route.

Verladers zijn sceptisch. Zij vrezen dat het aantal afvaarten vermindert.

Alle artikelen over P3 vindt u op onze speciale pagina. Klik hier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement