De huidige orderportefeuille voldoet niet aan de groei van de markt. Tussen 2017 en 2019 moet er 425.000 teu aan capaciteit extra worden geleverd om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit komt overeen met de aanschaf van 23 Triple E-schepen van ruim 18.270 teu.

A.P. Møller-Maersk verwacht dat in 2015 en 2016 de vraag met 4 tot 6% per jaar zal toenemen. Maersk wil in 2015 de capaciteit daarom met 7% laten groeien en met 4 tot 6% in het jaar daarna. De tarieven voor containervervoer zullen op de langere termijn dalen, verwacht Maersk.

SeaIntel concludeert in een analyse dat de capaciteitsuitbreiding van Maersk niet bedoeld is om het marktaandeel te vergroten. Volgens het onderzoeksbureau is de strategie van de rederij er puur op gericht om winstgevendheid te vergroten.

Het bedrijf liet verder weten dat de tienjarige samenwerking met de Zwitserse containercarrier MSC in de 2M-alliantie 350 miljoen dollar (272 miljoen euro) aan jaarlijkse besparingen zal opleveren.

Ook heeft Maersk de herintroductie van het merk SeaLand meer vorm gegeven. In januari dit jaar kondigde de Denen al aan dat zij het bedrijf dat in 2000 werd overgenomen, volgend jaar opnieuw tot leven willen brengen. De hoofdvestiging van het SeaLand-merk komt in Florida en gebruikt Balbao in Panama als hub. Met de heroprichting van SeaLand moet Maersk weer sterker worden in het vrachtvervoer tussen de Verenigde State en Latijns-Amerika. Uiteindelijk willen de Denen hier schepen op gas inzetten van ruim 10.000 teu, waarvan de eerste vanaf 2017 worden geleverd.

In augustus verhoogde Maersk nog zijn winstverwachting voor het gehele jaar, geholpen door kostenbesparingen en een hoger volume. Het gaat echter niet met alle divisies goed. Bij transport- en logistiek dienstverlener Damco en de tankerdivisie Maersk Tankers zal een grote herstructurering gaan plaatsvinden. De operationele kosten bij de tankerdivisie moeten komende jaren zelfs met 12% naar beneden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement