Krimp in Hamburg stabiliseert

Overslag

De haven van Hamburg heeft in de eerste helft van 2016 0,9% minder goederen overgeslagen. De krimp lijkt daarmee te stabiliseren, want in het eerste kwartaal daalde de overslag nog met 2,5%.

‘De zeegaande overslag in de haven van Hamburg mag in de eerste helft van het jaar mag iets lager zijn, maar de trend was duidelijk stabieler’, zegt Axel Mattern, CEO van Port of Hamburg Marketing. ‘Met een verbetering van 1,9% ten opzichte van de eerste drie maanden signaleert het tweede kwartaal een duidelijke opwaartse trend.’ De totale overslag inclusief droge bulk lading groeide in het tweede kwartaal met 0,7% ten opzichte van vorig jaar.

De totale overslag komt uit op 70,2 miljoen ton uit. De containeroverslag neemt daarvoor ruim tweederde voor zijn rekening.

De haven van Hamburg zag de overslag van containers afgelopen jaar met bijna 10% sterk dalen. In het eerste kwartaal van dit jaar leek die daling door te zetten met een krimp van 3,4%, maar in het tweede kwartaal is de daling afgeremd tot een min van 1,2% over de eerste zes maanden van 2016. De overslag komt daarmee op 4,45 miljoen teu.

Voornaamste reden voor die daling is volgens Port of Hamburg een afname in doorvoer van containers naar Polen en Zweden, die meer lading direct afhandelen. De doorvoer naar Scandinavische havens daalde met 5,6%, terwijl de doorvoer naar Polen en Baltische staten met 5,7% onderuit ging.

De daling in doorvoer naar deze gebieden was ook één van de oorzaken voor de grote krimp van vorig jaar, naast een vermindering van de handel met Rusland en een afname van de Chinese export. Die daalden toen met respectievelijk 34 en 14%. De export van Chinese containers naar Hamburg zakte ook in de eerste helft van dit jaar, maar met een krimp van 1% is het tempo van die daling sterk afgeremd. De handel met Rusland herstelde weer iets en laat een plus van 2,3% zien. Opvallende groei is te zien in de containerhandel met de Verenigde Staten, India en Groot-Brittannië. Die volumes in deze markten zijn respectievelijk met 7,3, 9,9 en 13,1% gestegen.

De overslag van bulkgoederen daalde met 1,4% tot 23,3 miljoen ton. Er werd minder droge bulk en agribulk overgeslagen, terwijl de overslag natte bulk juist licht is gestegen. De overslag van stukgoed daalde met 6,7% tot 815 duizend ton. Met name de overslag van papier, metaal en auto’s daalden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Krimp in Hamburg stabiliseert | NT

Krimp in Hamburg stabiliseert

Overslag

De haven van Hamburg heeft in de eerste helft van 2016 0,9% minder goederen overgeslagen. De krimp lijkt daarmee te stabiliseren, want in het eerste kwartaal daalde de overslag nog met 2,5%.

‘De zeegaande overslag in de haven van Hamburg mag in de eerste helft van het jaar mag iets lager zijn, maar de trend was duidelijk stabieler’, zegt Axel Mattern, CEO van Port of Hamburg Marketing. ‘Met een verbetering van 1,9% ten opzichte van de eerste drie maanden signaleert het tweede kwartaal een duidelijke opwaartse trend.’ De totale overslag inclusief droge bulk lading groeide in het tweede kwartaal met 0,7% ten opzichte van vorig jaar.

De totale overslag komt uit op 70,2 miljoen ton uit. De containeroverslag neemt daarvoor ruim tweederde voor zijn rekening.

De haven van Hamburg zag de overslag van containers afgelopen jaar met bijna 10% sterk dalen. In het eerste kwartaal van dit jaar leek die daling door te zetten met een krimp van 3,4%, maar in het tweede kwartaal is de daling afgeremd tot een min van 1,2% over de eerste zes maanden van 2016. De overslag komt daarmee op 4,45 miljoen teu.

Voornaamste reden voor die daling is volgens Port of Hamburg een afname in doorvoer van containers naar Polen en Zweden, die meer lading direct afhandelen. De doorvoer naar Scandinavische havens daalde met 5,6%, terwijl de doorvoer naar Polen en Baltische staten met 5,7% onderuit ging.

De daling in doorvoer naar deze gebieden was ook één van de oorzaken voor de grote krimp van vorig jaar, naast een vermindering van de handel met Rusland en een afname van de Chinese export. Die daalden toen met respectievelijk 34 en 14%. De export van Chinese containers naar Hamburg zakte ook in de eerste helft van dit jaar, maar met een krimp van 1% is het tempo van die daling sterk afgeremd. De handel met Rusland herstelde weer iets en laat een plus van 2,3% zien. Opvallende groei is te zien in de containerhandel met de Verenigde Staten, India en Groot-Brittannië. Die volumes in deze markten zijn respectievelijk met 7,3, 9,9 en 13,1% gestegen.

De overslag van bulkgoederen daalde met 1,4% tot 23,3 miljoen ton. Er werd minder droge bulk en agribulk overgeslagen, terwijl de overslag natte bulk juist licht is gestegen. De overslag van stukgoed daalde met 6,7% tot 815 duizend ton. Met name de overslag van papier, metaal en auto’s daalden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement