Naar schatting zal de containervaart per 2020 jaarlijks 10 tot 15 miljard dollar extra aan brandstof kwijt zijn, hetzij voor de duurdere laagzwavelige brandstof of door de installatie van rookgasreinigers.
‘Uiteindelijk worden die kosten doorberekend, omdat die substantieel zijn en geen enkele carrier die alleen kan dragen zonder failliet te gaan’, zegt de Habben Jansen in een interview met Ritzau Finans. ‘Met de huidige opbrengsten in deze kapitaalintensieve industrie is dat niet mogelijk.’
Kritiek
De Duitse rederij zal in navolging van zijn Europese concurrenten een nieuwe brandstoftoeslag invoeren, ook al is dat andere rederijen op hevige kritiek komen te staan. Per 2019 gaat Hapag-Lloyd ‘geleidelijk’ een Marine Fuel Recovery toeslag heffen die alle andere brandstoftoeslagen zal vervangen.
De rederij verwacht dat de laagzwavelige brandstof ongeveer 250 dollar per ton meer meer zal kosten dan de huidige stookolie en rekent op een brandstofkostenstijging van 1 miljard dollar in het eerste jaar.
De felle kritiek die verladers en brancheorganisaties dusver op de nieuwe toeslagen hebben geuit, is Habben Jansen niet ontgaan. ‘Wij verwelkomen het gelijke speelveld en de verbeteringen voor het milieu, maar het is duidelijk dat die niet gratis zijn en voor extra kosten creëren’, zegt de Nederlandse topman.
‘Dit zal met name te zien zijn in de rekening voor laagzwavelige brandstof, aangezien er geen andere realistische alternatieven voor de sector zijn. Met onze Marine Fuel Recovery toeslag hebben wij een mechanisme ontwikkeld dat volgens ons eerlijk is. Dit omdat het simpele, causale en transparante brandstofberekeningen mogelijk maakt.’
Artikel loopt door onder afbeelding.

De Marine Fuel Recovery is gebaseerd op het dagelijkse verbruik van een schip, het type brandstof en de prijs daarvan, het aantal zee- en havendagen en het aantal vervoerde teu. Volgens de rederij zijn prijsfluctuaties in brandstofprijzen hierin beter weergegeven en is het doel van de nieuwe toeslag is om een meer transparante berekening van de brandstofkosten te bieden. Gebaseerd op huidige verwachtingen zouden de toeslagen er voor bepaalde handelsroutes als onderstaand uitzien:
Artikel loopt door onder afbeelding.
Boos
De invoering van de nieuwe brandstoftoeslag heeft recent tot felle kritiek van verladersorganisatie geleid. Zowel de European Shippers Council (ESC) als Global Shippers Forum hebben hun ongenoegen over de nieuwe toeslagen geuit.
ESC is boos dat die zonder overleg worden ingevoerd en wil dat de rederijen een gesprek aangaan om ‘het beste mechanisme om deze kosten te delen’ te vinden. Het Global Shippers Forum zegt de toeslagen ’stuk voor stuk te ontleden, omdat we vermoeden dat die meer met tariefreparatie dan milieubeleid te maken hebben’.
Lees ook:
- Commentaar: zwavelcap biedt kans om toeslagensysteem te verbeteren
- ONE, APL en OOCL gaan kosten zwavelcap doorberekenen
- Maersk introduceert nieuwe brandstoftoeslag voor zwavelcap
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?