De zeestraat nabij Iran stond de laatste tijd te boek als riskant, nadat er verschillende incidenten plaatsvonden waarbij onder meer de Britse tanker ‘Stena Impero’ door het Iraanse leger aan de ketting werd gelegd.

De afgelopen maanden is onder leiding van de VS een marinemissie op touw gezet om schepen die over deze belangrijke handelsroute varen, beter te beschermen tegen dergelijke bedreigingen. Groot-Brittannië, Australië, Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Albanië doen samen met de VS mee aan operatie ‘Sentinel’.

Royal Navy

De dreiging in het gebied lijkt de afgelopen weken echter steeds minder te zijn geworden. De Britten schaalden het dreigingsniveau donderdag af. ‘Britse schepen kunnen binnenkort de Straat van Hormuz passeren zonder begeleiding van de Royal Navy’, zei een regeringswoordvoerder tegen persbureau Reuters.

Nederland is door de VS ook gevraagd deel te nemen aan de missie, maar het kabinet wil alleen in Europees verband een marineschip sturen. Een EU-missie in de Golfregio lijkt er voorlopig niet te komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement